Έναν μόλις χρόνο μετά τη λειτουργία της ολοκαίνουριας μονάδας χάρτινου, η Lariplast ξεκινά να δρέπει καρπούς και συνεχίζει με επενδυτικά projects πολλαπλών εκατομμυρίων, στοχεύοντας σε διπλασιασμό του τζίρου της έως το 2027, όπως αναφέρει, στο συνδρομιτικό INDUSTRY και στην Μαριλένα Καραβασίλογλου, ο κ. Άγγελος Τσερέπας, Head  of Business Development της Λαρισινής εταιρείας, μέχρι πρότινος γνωστής για την παραγωγή πλαστικών μιας χρήσεως.

100% αυτοματισμοί, 100% πράσινη ενέργεια

Το νέο εργοστάσιο που χτίστηκε δίπλα στην υπάρχουσα μονάδα πλαστικών, διαθέτει 20 γραμμές παραγωγής μόνο για τη μορφοποίηση, 4 γραμμές για την κοπή χαρτιού και μια μεγάλη εκτυπωτική, καθιστώντας τη μια μονάδα πλήρως καθετοποιημένη. «Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. τεμάχια/έτος σε χάρτινο ποτήρι (στα πλαστικά αγγίζουμε τα 7,5 δισ. τεμάχια/έτος)» ση-μειώνει ο κ. Τσερέπας, προσθέτοντας ότι έχει στηθεί έτσι ώστε με μικροεπενδύσεις σε καλούπια και μηχα-νολογικό εξοπλισμό, να μπορεί να βγάλει οποιαδήποτε συσκευασία θέλει, από χαρτί. «Η αρχική επένδυση ήταν στα €10 εκατ., ενώ έχουμε δεσμεύσει άλλα €2 εκατ. περίπου για νέα προϊόντα, αναβαθμίσεις εξοπλι-σμού και αυτοματισμούς. Στόχος μας είναι η παραγωγή να γίνει πλήρως αυτόματη, από ημιαυτόματη που είναι τώρα, από την τροφοδότηση των μηχανημάτων μέχρι την παλετοποίηση, ένα project που από μόνο του θα απαιτήσει τουλάχιστον €1,5 εκατ.» διευκρινίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η μονάδα χάρτινου τρέχει με ρεύμα από 100% ΑΠΕ, καθότι τον περασμένο Μάιο η Lariplast ολοκλήρωσε έργο net metering κόστους €1 εκατ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες των δύο εργοστασίων της στην Ελλάδα.  «Το εργοστάσιο των χάρτινων είναι πλήρως αυτόνομο, καθότι απαιτεί το 1/4 της ενέργειας που απαιτεί η μονάδα των πλαστικών, η οποία καλύπτεται κατά 15-20% από ΑΠΕ», διευκρινίζει ο Head of Business Development.  Παράλληλα,  η  εταιρεία  επενδύει  στην εξοικονόμηση ενέργειας, με πρώτο βήμα το monitoring της κατανάλωσης και την αναβάθμιση των αεροσυμπιεστών. «Με τα παραπάνω είδαμε πολύ μεγάλη βελτίωση στην κατανάλωση, της τάξεως του 20-30%  (μεγαβατώρες/τόνο προϊόντος), χωρίς να υπολογίζουμε τα φωτοβολταϊκά», σημειώνει.

Το Logistics Center των €5 εκατ.

Οι επενδύσεις της Lariplast δεν σταματούν εδώ, καθώς στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται ένα υπεραυτόματο Logistics Center, της λογικής «Blackbox». Τι σημαίνει αυτό; Στη νέα, state of the art αποθήκη, που θα βρίσκεται ανάμεσα στις μονάδες χάρτινου και πλαστικού ώστε να τροφοδοτείται από την παραγω-γή 24/7, δεν θα μπαίνει άνθρωπος μέσα, δεν θα έχει καν φώτα. «Εισέρχεται το εμπόρευμα, και βγαίνει απευθείας η παλέτα στη ράμπα για φόρτωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσερέπας, προσθέτοντας ότι το budget αναμένεται να ξεπεράσει τα €5 εκατ., με χωρητικότητα 15.000 παλετοθέσεις.

Το αξιοσημείωτο case της Lariplast Γαλλίας

Για τα παραπάνω, η Lariplast αξιοποιεί από ίδια κεφάλαια μέχρι αναπτυξιακούς και δάνεια, ωστόσο η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας παραμένει προ-τεραιότητα. «Έχουμε ένα business plan με βάση το οποίο θα αγγίξουμε τα 50 εκατ. τζίρο στην Ελλάδα το 2027, διπλάσιο δηλαδή από εκεί που είμαστε τώρα. Αυτά με βάση την ωρίμανση των επενδύσεων που έχουμε κάνει και με οργανική ανάπτυξη - αν προστεθεί κάποια εξαγορά ή συγχώνευση μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 στον ίδιο ορίζοντα», αναφέρει ο κ. Τσερέπας. Όσο για το 2023, σε μια δύσκολη συγκυρία η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τα μεγέθη της στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022, μια χρονιά ρεκόρ για την ιστορία της με τα €25 εκατ. τζίρο. Ο κ. Τσερέπας κλείνει με το αξιοσημείωτο case της θυγατρικής της Lariplast στη Γαλλία, η οποία μετα-βαίνοντας «καταναγκαστικά» από το πλαστικό ποτήρι στα χαρτιά κουζίνας και υγείας, έκλεισε με €17 εκατ. τζίρο και €2,5 εκατ. κέρδη το 2023, βάζοντας πλώρη για τα €40 εκατ. μέχρι το  2025.

thessaliaeconomy.gr (από το άρθρο της Μαριλένας Καραβασίλογλου, INDUSTRY)