Σημαντικό μερίδιο από την επικείμενη «πίτα» έργων ύψους 43,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προσδοκά η διοίκηση του ομίλου Intrakat, η οποία θα εστιάσει σε συμβάσεις ΣΔΙΤ, έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και ασφαλώς και δημόσια έργα. Όπως μάλιστα επισήμανε χθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ έρχονται να δώσουν μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, στα έργα περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η εταιρεία διατηρεί, ως γνωστόν, τη μονάδα παραγωγής στη Λάρισα, στην περιοχή της Γιάννουλης (φωτο).

Μόνο τα νέα έργα ΣΔΙΤ της περιόδου 2021-2026 υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 6 δισ. ευρώ έργων που στοχεύουν στη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας, Δημ. Κούτρα, «σαν χώρα είμαστε μπροστά σ’ ένα τοπίο νέων σημαντικών και ποικίλων έργων ανάπτυξης, που προσομοιάζει με τη δεκαετία 1995 - 2005». Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει πλέον συνολικά ο όμιλος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Intrakat στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ήταν και η ανάδειξη του Σωκράτη Κόκκαλη στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Παράλληλα, η Intrakat πρόκειται να προωθήσει άμεσα ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ – κυρίως αιολικά πάρκα, αλλά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συγχώνευση με τη Γαία Ανεμος, η οποία εκτός από τεχνογνωσία στον κλάδο διαθέτει και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Σε πρώτη φάση πρόκειται να κατασκευαστούν ώριμα έργα 93 MW, ενώ υπό ωρίμανση βρίσκονται έργα επιπλέον 400 MW, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σταδιακά έως το 2024. Επιπλέον 600 MW έργων θα αναπτυχθούν μετά το 2024. Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω μόχλευσης ιδίων κεφαλαίων, τραπεζικού δανεισμού, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με ξένα επενδυτικά funds, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στον κλάδο της «καθαρής» ενέργειας. Σημειωτέον ότι στόχος της Intrakat είναι η ανάπτυξη και μεταπώληση των έργων ΑΠΕ που θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της, πρακτική που έχει ακολουθήσει με επιτυχία και στο παρελθόν.

Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Intrakat έχει διαμορφωθεί στα 749 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 402,4 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι με το Δημόσιο και το υπόλοιπο με τον ιδιωτικό τομέα. Το 53% αφορά υποδομές, κτιριακά 19%, δίκτυα 13% και ενεργειακά 11%. Μεταξύ των πρόσφατων έργων που ανέλαβε η εταιρεία είναι η ανακατασκευή του ακινήτου που στο παρελθόν στέγαζε τον πολυ-κινηματογράφο Odeon Star City στη Λ. Συγγρού. Πρόκειται για σύμβαση ύψους 17 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη μετατροπή του ακινήτου σε πολυτελές ξενοδοχείο. Το ακίνητο αποκτήθηκε από το επενδυτικό σχήμα των Hines και Henderson Park, αντί ποσού 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού που είχε διοργανώσει η Εθνική Leasing πριν από περίπου δύο χρόνια. Αντίστοιχα, την προηγούμενη εβδομάδα η Intrakat ανέλαβε έργο 19,6 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, που αφορά την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και των αντλιοστασίων λυμάτων στις περιοχές Μογκοσοάια, Μπαλοτέστι και Τουνάρι κοντά στο Βουκουρέστι.

Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου έχει διαμορφωθεί στα 749 εκατ. ευρώ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Νίκο Ρουσάνογλου Καθημερινή)