Την μεταφορά της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων Del Monte η οποία εδρεύει στην Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ, στο νομό Λάρισας, και υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, ζητά αντιπροσωπεία εργαζομένων με επιστολή της στο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Οι ίδιοι υποδεικνύουν ως ασφαλέστερο χώρο για το νέο εργοστάσιο την ΒΙΠΕ Λάρισας καθώς το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα μπορεί να πλημμυρίσει ξανά με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων και την εταιρεία.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η βιομηχανία έχει υποστεί ζημιές 20 εκ. ευρώ και ζητούν την στήριξη του υπουργείου υποβάλλοντας τα παρακάτω αιτήματα: 

«1. Μεταφορά εργοστασίου σε ποιο ασφαλή σημείο, εγκαίρως. Όπως ΒΙ.ΠΕ γειτονική Μακρυχωριου, Δήμου Τεμπών. Το συγκεκριμένο σημείο οπου στεγάζεται η παρούσα βιομηχανία είναι αρκετά ως πολύ επισφαλή, γι αυτήν και τις ζωές των εργαζομένων της.

2.Να ενισχυθεί με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΚΤΆΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΏΝ, η παρούσα βιομηχανία del monte αβεε,για την μετεγκατάσταση της και την ανασύσταση της. Απαίτηση από την Ε.Ε σύστασης νέου χρηματοδοτικού κονδυλίου ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  2023 ΘΕΣΣΑΛΙΑ, για την ανοικοδόμηση της νεας DEL MONTE αβεε.

3.Όσοι μόνιμοι εργαζόμενοι δεν συνεχίσουν να εργάζονται στη συγκεκριμένη βιομηχανία, και παυθούν από τη διεύθυνση εξ αιτίας ανωτέρας βίας, να αποζημιωθούν αντιστοίχως και αναλογικώς, βάση συμβάσεων τους.

4. Για τους απολυμένους μόνιμους εργαζομένους, να υπάρξει μέριμνα μέσω του φορεα ΔΥΠΑ –ΟΑΕΔ για την ανεύρεση νέων μόνιμων εργασιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ανά την ελληνική επικράτεια, με επιδότηση ενοικίου για διάρκεια 2 ετών όπου απαιτηθεί. Πάντα να λαμβάνεται η πρότερη εργασία των εργαζομένων και τα προσόντα τους.

 5. Για τους εποχικούς απολυμένους εργαζόμενους της del monte αβεε, και για όσους το απαιτούν κατόπιν αιτήσεως τους στον ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ, να τους παραχωρηθούν νέες τρίμηνες και πλέον χρονικά το ολιγότερο, εργασίες ανά την ελληνική επικράτεια,  με επιδότηση ενοικίου, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη. Όπου απαιτηθεί. Πάντα να λαμβάνεται η πρότερη εργασία των εργαζομένων και τα προσόντα τους.

 6.Οι συγκεκριμένοι απολυμένοι εργαζομένοι, μόνιμοι και εποχικοί, να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους επαναπρόσληψης κατά προτεραιότητα στη DeL MONTE ABEE,εφ’ όσον ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της βιομηχανίας σε νεα θεμέλια, και αναγγελθούν νέες θέσεις  εργασίας, αντίστοιχου ενδιαφέροντος από τους παλιούς εργαζομένους της.

 7.Να πληρωθούν άμεσα τα χρηματικά ποσά  στους πλημμυροπαθείς εργαζομένους, υπό καθεστώς σε αναστολή εργασίας , της del monte ΑΒΕΕ. Το ύψος τους κυμαίνεται στα 534 ευρώ/μηνα  με ένσημο αντίστοιχο ειδικότητας εργαζομένου. Διάρκεια τρίμηνη.

 8. Προτεραιότητα για μόνιμη εργασια σε εποχικους εργαζομενους ΑΜΕΑ, απολυόμενους της βιομηχανιας DEL MONTE ABEE,ιδιαίτερα σε εκείνους που ειναι εποχικοί και αδυνατούν να συλλέξουν τα προς το ζην,βασει και των φορολογικών τους δηλωσεων της τελευταίας πενταετίας.

 Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr