Τέλος εποχής για το όνομα ΜΕΤΚΑ που γεννήθηκε το 1962. Η ομώνυμη ιστορική επιχείρηση που εδρεύει στη Νέα Ιωνία του Βόλου και εξαγοράστηκε το 1998 από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, ενσωματώνεται και ονομαστικά στο εταιρικό σχήμα της "Μυτιληναίος Α.Ε." και η ονομασία τη αφαιρείται το Χρηματιστήριο Αθηνών.

"Το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το Χρηματιστηριακό ταμπλό, παραμένει όμως  άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο Μυτιληναίος και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του” τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή την οριστικοποίηση της συγχώνευσης της ΜΕΤΚΑ με την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Μυτιληναίος, "η ΜΕΤΚΑ που από σήμερα περιλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες βασικές θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στο ενιαίο εταιρικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., είναι σήμερα 13 φορές μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών σε σχέση με το 1998, έχει 29 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία και απασχολεί υπερδιπλάσιους εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους μηχανικούς".

Αναφερόμενος στη συγχώνευση, υπενθύμισε ότι στη Γ.Σ. του Ιουνίου 2017, οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ, με συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων που ανήλθε σε 82,9%, ψήφισαν να ενταχθεί η εταιρεία στο ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στο πλαίσιο της νέας μεγάλης και Ευρωπαϊκού επιπέδου οντότητας που δημιουργήθηκε. Σχετικά με την έκδοση ομολόγου, ο Πρόεδρος της ΜΥΤΙΛ τόνισε ότι "η δυναμική του ενιαίου σχήματος η σύσταση του οποίου ολοκληρώθηκε τυπικά σήμερα, επιβεβαιώθηκε με τον πιο εύλογο τρόπο με την επιτυχία του μεγαλύτερου Ελληνικού Ομολόγου, ύψους ¤ 300 εκ. πριν 10 ημέρες".

Μήνυμα "ελληνικoύ comeback”

Η δήλωση του κ. Μυτιληναίου εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις επιχειρηματικές προοπτικές της κατασκευαστικής. Όπως διαμήνυσε ο κ. Μυτιληναίος η ΜΕΤΚΑ είναι πλέον έτοιμη να πραγματοποιήσει "τη μεγάλη επιστροφή” στην ελληνική αγορά κατασκευών για την οποία πλέον υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες. 

"Είναι πλέον βάσιμη η προσδοκία ότι και στην ίδια της τη χώρα η ΜΕΤΚΑ ως business unit της Μυτιληναίος θα έχει ανάλογη και άνομα πιο δυναμική πορεία με αυτή στο εξωτερικό” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ε. Μυτιληναίος, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η ελληνική αγορά εντάσσεται στις προτεραιότητες της κατασκευαστικής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επισήμανση του επικεφαλής της Μυτιληναίος ότι η επιστροφή της ΜΕΤΚΑ στην ελληνική αγορά συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της εκτεταμένης έρευνας των αρμόδιων αρχών, που αίρουν αντιξοότητες στον κατασκευαστικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΤΚΑ είναι η μοναδική εκ των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, μπου δεν είχε εμπλοκή στην έρευνα που πραγματοποίησε για τον ελληνικό κλάδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η κατασκευαστική είχε στρέψει το ενδιαφέρον της κυρίως σε έργα υψηλών τεχνικών απαιτήσεων και εξειδίκευσης σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση 

"Πριν 20 ακριβώς χρόνια, το καλοκαίρι του 1997, με την υποστήριξη του διακεκριμένου χρηματιστή Σπύρου Μπέλλου, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη μεγάλη επιθετική εξαγορά εισηγμένης εταιρείας από άλλη εισηγμένη.  Η μόλις προ 3 ετών (1995) εισαχθείσα στο Χ.Α. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., το Δεκέμβριο του 1998 είχε ολοκληρώσει την εξαγορά της βιομηχανικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ, εισηγμένης στο Χ.Α. από το 1972.

Από την πρώτη στιγμή το "τιμόνι" της ΜΕΤΚΑ ανέλαβε ο άξιος οραματιστής και απόλυτα στοχοπροσηλωμένος Γιάννης Μυτιληναίος, ο οποίος με τη σφιχτή και ικανή ηγετική ομάδα που δημιούργησε, έφτιαξε ένα από τα πιο αυθεντικά success stories της σύγχρονης Ελληνικής Οικονομίας.

Η ΜΕΤΚΑ που από σήμερα περιλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες βασικές θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στο ενιαίο εταιρικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., είναι σήμερα 13 φορές μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών σε σχέση με το 1998, έχει 29 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία και απασχολεί υπερδιπλάσιους εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους μηχανικούς.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΜΕΤΚΑ, το διαμάντι του Ομίλου, όπως συνήθιζα να την αποκαλώ, έστησε την Ελληνική σημαία σε 29 διαφορετικές χώρες και αγορές, με αποτέλεσμα το 2011 να ανακηρυχθεί στην πρώτη 10αδα βάσει κύκλου εργασιών των εταιρειών EPC που ειδικεύονται σε ενεργειακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο!

Είναι πλέον βάσιμη η προσδοκία ότι και στην ίδια της τη χώρα, η ΜΕΤΚΑ, ως Business Unit της Μυτιληναίος, θα έχει ανάλογη και ακόμα πιο δυναμική πορεία με αυτή στο εξωτερικό, μετά και την ολοκλήρωση της εκτεταμένης έρευνας των αρμόδιων αρχών, που αίρουν αντιξοότητες στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στη Γ.Σ. του Ιουνίου 2017, οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ, με συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων που ανήλθε σε 82,9%, ψήφισαν να ενταχθεί η εταιρεία στο ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στο πλαίσιο της νέας μεγάλης και Ευρωπαϊκού επιπέδου οντότητας που δημιουργήθηκε. Η δυναμική του ενιαίου σχήματος η σύσταση του οποίου ολοκληρώθηκε τυπικά σήμερα, επιβεβαιώθηκε με τον πιο εύλογο τρόπο με την επιτυχία του μεγαλύτερου Ελληνικού Ομολόγου, ύψους ¤ 300 εκ. πριν 10 ημέρες.

Το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το Χρηματιστηριακό ταμπλό, παραμένει όμως  άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο Μυτιληναίος και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του”.

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Ομίλου Μυτιληναίος

Πάνω η ημέρα των εγκαινίων του εργοστασίου στον Βόλο το 1962 και κάτω η πρώτη σύνθετη πρωτοποριακή μεταλλική κατασκευή για την ελληνική αγορά, το 1964.