Με μια ανατροπή στην τιμή εκκίνησης αναμένεται να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός για το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά καθώς, κατόπιν προσφυγής, το δικαστήριο αποφάσισε να αυξήσει τον ελάχιστο «πήχη» κατά 10 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί, εδώ και καιρό, ένας ακόμη πλειστηριασμός για την εν λόγω μονάδα, με την αρχική τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί κάτω από το μισό σε σχέση με το πρώτο σφυρί προ δύο και πλέον ετών.

Συγκεκριμένα, ο νέος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, είχε συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 13.279.066 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, στον τότε πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης ήταν στα 27.018.765 ευρώ, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2022, ο επαναληπτικός έγινε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 17.562.197,80 ευρώ. Και οι δύο αυτοί πλειστηριασμοί κατέληξαν άγονοι.

Η προσφυγή και η ανατροπή

Ωστόσο, ενόψει του νέου σφυριού, η οφειλέτρια εταιρεία Alfa Wood Πίνδος κατέθεσε προσφυγή, ζητώντας να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς των κατασχεμένων από το συνολικά ορισθέν ποσό των 13.729.066,53 ευρώ στο ποσό των 35.000.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Γρεβενών που εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «από το έτος 2021, όταν με την υπ’ αριθμ. 45/2021 απόφαση κρίθηκε ως αγοραία αξία του αγροτεμαχίου με τα βιομηχανικά κτίρια το ποσό των 10.253.522 ευρώ, μέχρι το χρόνο συζήτησης της υπό κρίση ανακοπής (11/01/2024) δεν έχει επέλθει μεταβολή της αξίας του ακινήτου και δη είτε αύξηση είτε μείωση αυτής.

Αντιθέτως, λόγω της παρόδου δύο ετών και ημίσεως από τη δημοσίευση εκείνης της απόφασης (05/07/2021) και την εξακολούθηση λειτουργίας του εξοπλισμού μέχρι τη συζήτηση της υπό κρίση ανακοπής έχει επέλθει μείωση της αξίας του εξοπλισμού παρά τη συντήρηση, την οποία ενεργεί η ανακόπτουσα.

Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω πιθανολογείται ότι η συνολική αξία του κατασχεθέντος ακινήτου με τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό ανέρχεται στο ποσό των 23.864.522,00 ευρώ. Κατόπιν τούτων και ενόψει της βλάβης, η οποία θα προκληθεί στην ανακόπτουσα, εάν το ακίνητό της με τον εξοπλισμό εκτεθούν στον πλειστηριασμό με μικρότερη τιμή πρώτης προσφοράς, πρέπει η ανακοπή να γίνει εν μέρει δεκτή και ως ουσία βάσιμη».

Έτσι το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας στο ποσό των 10.253.522 ευρώ την τιμή για το ακίνητο με τα κτίρια και στο ποσό των 13.611.000 ευρώ την τιμή για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη νέα συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 23.864.522 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 10.135.456 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η μονάδα

Η Alfa Wood Πίνδος, από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ξυλείας στη χώρα, βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2019. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα» που έχει ολική έκταση 107.646τ.μ., επί του οποίου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Οι Μαυραναίοι είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 770 μέτρα, στις πλαγιές του όρους Όρλιακας, στα ανατολικά όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και απέχουν 10,5 χλμ. ΝΔ. από τα Γρεβενά. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1987 έως και το 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την έκθεση εκτίμησης υπάρχουν αρκετά ακόμη αυθαίρετα κτίσματα.

Το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και περιμετρικά όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων με ασφαλτόστρωση, εμβαδού περίπου 23.500 τ.μ. Στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου υπάρχει απλή διαμόρφωση εδάφους με φυσικό χώμα. Επιπλέον, υπάρχει εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας, όπως και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Μαζί με το αγροτεμάχιο και τα κτίρια της βιομηχανικής εγκατάστασης, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονται και πλήθος μηχανημάτων και εργαλείων.

Η σχέση με την Alfa Wood Group

Η Alfa Wood Πίνδος ανήκει στην Alfa Wood Group, τον μεγαλύτερο σήμερα όμιλο στην εγχώρια αγορά βιομηχανίας ξύλου. Η αφετηρία για την Alfa Wood βρίσκεται το 1981, όταν ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός, ίδρυσαν στον Τύρναβο την Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε, την οποία με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές την ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2004 εξαγόρασαν την Γρεβενιώτικη εταιρεία ξυλείας «Πίνδος» στοχεύοντας στην παραγωγή δαπέδων laminate που εκείνη την εποχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη. Έτσι, προέκυψε η Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε.

Η επεκτατική στρατηγική τους, ωστόσο, δεν θα σταματούσε εκεί. Το 2010, και ενώ η χώρα εισερχόταν στην οικονομική κρίση, η Alfa Wood εξαγόραζε το 73% της ιστορικής Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια. Ωστόσο, λόγω υπεράριθμου προσωπικού και υπέρογκων υποχρεώσεων η Shelman το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης.

Πάντως, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Alfa Wood Group απέκτησε… ξανά σε πλειστηριασμό μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικά Πάνελ Α.Ε., το εργοστάσιο παραγωγής ξυλείας της Shelman στην Κομοτηνή.

Ο όμιλος ανακοίνωσε τότε ότι η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων του με στόχο τη διατήρηση σε ελληνική ιδιοκτησία του μεγαλύτερου εργοστασίου στην παραγωγή ειδών ξυλείας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, είχε δηλωθεί η πρόθεση για την άμεση του εργοστασίου υιοθετώντας νέες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ωστόσο κατόπιν νομικών κινήσεων της ανταγωνίστριας εταιρείας Ακρίτας η υπόθεση μπλόκαρε και αναμένεται να ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα.

Σταύρος Γριμάνης, newmoney.gr