Με βασικούς πυλώνες την εντατικοποίηση της αυτοματοποίησης της παραγωγής αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία προσβλέπει σε βελτιωμένα μεγέθη φέτος, παρά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας συνολικά στον κλάδο.

Με συνέντευξή του στο BusinessDaily, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ευριπίδης Δοντάς, σημείωσε ότι ο τζίρος της εταιρείας αυξάνεται σε διψήφιο ποσοστό το δεύτερο εξάμηνο, συμπαρασύροντας σε αντίστοιχη θετική μεταβολή τον τζίρο του ομίλου για τη δωδεκάμηνη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021, ενώ και τα αποτελέσματα αναμένονται σημαντικά βελτιωμένα. 

Η ίδιος επισημαίνει ότι η μακροχρόνια παρουσία της Επιλέκτου στην αγορά (φέτος συμπληρώνει 51 έτη), η οποία συνδυάζει την συνέπεια με την ποιότητα, καθώς και η πιστότητα των πελατών της, κυρίως από το εξωτερικό, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης του ομίλου σε ό,τι αφορά τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις από την Πολιτεία ώστε να κρατηθεί ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής ζωντανό τα επόμενα χρόνια και να αντέξει στον ανταγωνισμό από χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Πακιστάν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Δοντάς υπογραμμίζει ότι η γειτονική μας χώρα αποκόμισε τα μέγιστα από την πανδημία, καθώς αναδείχθηκε ως η καλύτερη εναλλακτική έναντι των χωρών της Ασίας σε ό,τι αφορά την κλωστοϋφαντουργική παραγωγή, καλύπτοντας άμεσα και τάχιστα τις ανάγκες των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων ένδυσης με τιμές που δύσκολα μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες. 

Ο κ,. Δοντάς υποστηρίζει ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας δύναται να καταστεί πολλαπλά ανταγωνιστικότερος, με τη βοήθεια των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ωστόσο είναι ανάγκη η Πολιτεία να τον στηρίξει, συνδράμοντας στην εκλογίκευση του λειτουργικού του κόστους, ώστε να μπορέσει να αποκομίσει τα μέγιστα από το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που η χώρα διαθέτει, το υψηλής ποιότητας βαμβάκι.

Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι η επάρκεια της μεταποίησης θα δοκιμαστεί στην χώρα μας τους επόμενους μήνες, στη βάση της αύξησης των τιμών των ναύλων αλλά και της εκτόξευσης του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας συνολικά από τις χώρες της Ασίας προς την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι κάποια εργοστάσια δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στα πλαίσια του νέου οικονομικού γίγνεσθαι που υπαγορεύει η πανδημία.

Ο κλάδος της ενέργειας

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ενέργειας, ο όμιλος της Επιλέκτου διαθέτει επαρκή κεφάλαια από την μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου και την επιτυχή διασύνδεση του στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προ μίας δεκαετίας, ώστε να επεκτείνει την δραστηριότητα του. Παράλληλα, η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφορά την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου, στον νομό Λαρίσης.

Η μονάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα από κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής με μεγάλα περιβαλλοντικά αλλά και αστικά οφέλη, τόσο για την περιοχή των Φαρσάλων όσο και για την ελληνική επικράτεια γενικότερα. Η λειτουργική απόδοση της νέας μονάδας βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια του ομίλου. Επιπλέον, η διοίκηση της Επιλέκτου μελετά την εξέλιξη της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τις άδειες που κατέχει ο όμιλος για παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας.

Τα οικονομικά μεγέθη

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης (από 1η Ιουλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020), ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 17,5%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, διαμορφούμενος σε 12,8 εκατ ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην μεγάλη μείωση του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου κατά 3,3 εκατ ευρώ, κυρίως από την επίδραση της πανδημίας.

Οι πωλήσεις του ομίλου στο εξωτερικό αντιστοιχούν στα 49,35% του συνόλου του κύκλου εργασιών του, έναντι του 56,62% στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ ο αμιγώς κλωστοϋφαντουργικός τομέας παραμένει εξαγωγικός σε ποσοστό 71,24%. Ο όμιλος είχε ζημιές μετά φορών ύψους 541.000 ευρώ, το υπό εξέταση διάστημα, έναντι ζημιών ύψους 864.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρήσης, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA παρουσίασαν θετική μεταβολή κατά 30,3%, ανερχόμενα σε κέρδη ύψους 2,27 εκατ ευρώ. 

Μαίρη Λεμπέση Businesdaily.gr