Τη δυσκολότερη χρονιά του αναμένεται να περάσει ο κλάδος των κατασκευών το 2017 όπως χαρακτηριστικά είπε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ – Ηρακλής, Γιώργος Μίχος, στο περιθώριο παρουσίασης του προγράμματος οδικής συμπεριφοράς επαγγελματιών οδηγών «Καλός Οδηγός» της εταιρίας. Βασικοί λόγοι της πρόβλεψης αυτής είναι το ότι τελειώνουν τα μεγάλα οδικά έργα που συντηρούσαν τη ζήτηση για τσιμέντο και υλικά κατασκευών, ενώ θα χρειαστεί κάποιο διάστημα έως ότου ξεκινήσουν τα νέα έργα υποδομών. Παράλληλα η καθίζηση της οικονομίας που μετρά 60 δισεκ χαμένου εθνικού εισοδήματος τα χρόνια της κρίσης έχει έντονο αποτύπωμα στην ιδιωτική οικοδομή που ήταν άλλοτε η μηχανή ανάπτυξης της οικονομίας χτίζοντας σχεδόν το 30% του ΑΕΠ.

Σήμερα ο κλάδος του τσιμέντου και των παραπλήσιων υλικών αριθμεί τζίρο στα 500 εκατομμύρια περίπου ετησίως. Ωστόσο αν εξαιρέσει κανείς τον τουρισμό δεν δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας από αλλού. Εκεί μόνο εναποθέτουν ελπίδες τα στελέχη του κλάδου καθώς είτε ήδη υλοποιούνται είτε δρομολογούνται επενδύσεις σε τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία. Μάλιστα οι περιοχές με αυξημένη τουριστική ανάπτυξη έχουν με βάσει των στοιχείων των σημείων διανομής τσιμέντου μεγαλύτερες πωλήσεις.

Ο Τραμπ δίνει ώθηση στον κλάδο

Στο μεταξύ στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών της εστιάζει η ΑΓΕΤ Ηρακλής. Αφενός η παρουσία της σε μια μεγάλη ομπρέλα όπως η Lafargeholcim της δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει αγορές παίρνοντας παραγγελίες από τη μητρική, ειδικά σε καινοτόμα υλικά (π.χ. τσιμέντο για γεωτρήσεις κτλ) ή για περιοχές όπου υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα (π.χ. Ανατολική Αφρική) αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της χώρας και του εργοστασίου της στο Αλιβέρι.

Ουσιαστικά η εταιρία μέσα από τις εξαγωγές καλύπτει τις απώλειες από την κατακόρυφη κάμψη της ζήτησης για οικοδομικά υλικά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την τροφοδοσία των θυγατρικών του μητρικού ομίλου Lafarge στις διάφορες χώρες του κόσμου, η εταιρεία στοχεύει στη διεύρυνση των πωλήσεών της σε περιοχές που υπάρχουν περιθώρια για τα καινοτόμα προϊόντα της, όπως οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μίχος, επιδιώκεται η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας του ομίλου, προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσια στο μέγιστο της δυναμικότητά τους και να αξιοποιούνται στο έπακρον οι παραγωγικές τους δυνατότητες. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο γαλλο-ελβετικός κολοσσός LafargeHolcim είναι έτοιμος να πουλήσει το σκυρόδεμά του για την κατασκευή τείχους κατά των μεταναστών που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό και θα ανακοινώσει τη δημιουργία «πολλών» θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 'Ερικ 'Ολσεν.

«Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε τα οικοδομικά υλικά μας για όλους του τύπους έργων υποδομών στις ΗΠΑ», τόνισε όταν ρωτήθηκε για την πιθανή συμμετοχή του ομίλου σε αυτό το επίμαχο έργο στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. 

«Είμαστε η πρώτη τσιμεντοβιομηχανία στις ΗΠΑ... Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις κατασκευές και την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε.

Ο όμιλος βρίσκεται στις ΗΠΑ «για να εξυπηρετεί τους πελάτες του και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Δεν είμαστε πολιτική οργάνωση», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος, αρνούμενος επίσης να μιλήσει για την έμμεση χρηματοδότηση που η Lafarge παραδέχτηκε ότι παρείχε σε οργανώσεις ανταρτών στη Συρία το 2013 και 2014 για να διατηρήσει σε λειτουργία ένα από τα εργοστάσιά της.

Ο κολοσσός που δημιουργήθηκε το 2015 από τη συγχώνευση δύο τσιμεντοβιομηχανιών, της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim, ξεχωρίζει από τον ιρλανδικό ανταγωνιστικό CRΗ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι δεν θα προμηθεύσει υλικά για την κατασκευή του τείχους του Τραμπ, ένα θέμα που είναι στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης με το Μεξικό. 

Ο κολοσσός που αύξησε τα κέρδη του το 2016, παραδέχεται ότι θέλει να είναι ένας από τις μεγάλους ωφελημένους του επενδυτικού προγράμματος ύψους 1.000 δισεκ. δολαρίων που υποσχέθηκε ο Τραμπ για την ανακαίνιση των υποδομών στις ΗΠΑ.

«Είμαστε σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθούμε από τις επενδύσεις», είπε ο 'Ολσεν.Η LafargeHolcim διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής στο Τέξας και επιχειρησιακό κλάδο στο Νέο Μεξικό και στη Αριζόνα, δηλαδή στις τρεις από τις τέσσερις αμερικανικές πολιτείες που βρίσκονται στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο όμιλος μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων στο Μέριλαντ και στην Οκλαχόμα και άνοιξε νέες εγκαταστάσεις στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Μιζούρι ενόψει της ανάκαμψης που είναι σε εξέλιξη στον κατασκευαστικό τομέα.

Γιώργος Αλεξάκης (reporter.gr)