Στην έκταση της αποβιομηχάνισης στη Βόρειο Ελλάδα καθώς και στα λουκέτα που έχουν μπει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης "η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Την έχει ανάγκη η χώρα". Μεταξύ άλλων τόνισε ότι "πρέπει να ασχοληθούμε πραγματικά με μια μετρήσιμη και άκρως ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας" και συμπλήρωσε: "Τον στόχο ο ΣΒΒΕ τον έχει διακηρύξει εδώ και μερικά χρόνια: μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και από το 8,9% συνεισφοράς της μεταποίησης στο ΑΕΠ σήμερα, να πάμε στο 12% μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια".

Ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε σε δήλωση που είχε πραγματοποιήσει προ τεσσάρων ετών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης συνάντησης των παραγωγικών φορέων με τον τότε Πρωθυπουργό ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Και υπενθύμισε ότι τότε είχε πει: "...Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο.

"Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής" τόνισε και υπογράμμισε: Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές, αλλά και η παραμεθόρια ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, γιατί αφήσαμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού. Δυστυχώς, το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας". 

"Γι’ αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δώσει ελπίδα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πρότεινε στον τότε Πρωθυπουργό να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος η υγιής παραγωγική βάση της χώρας να εισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 12%, μέχρι το έτος 2020…"  

Τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα είναι πραγματικά από δύσκολη έως απογοητευτική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ. 

Δυστυχώς, στη Βόρεια Ελλάδα η έκταση της αποβιομηχάνισης είναι μεγάλη και σημαντική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της βιομηχανίας σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΒΒΕ συνεργάζεται με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ούτως ώστε, επαναλαμβάνω, να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση της μεταποίησης στις 20 Περιφερειακές Ενότητες του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Ο κ. Σαββάκης παρέθεσε και προσωρινά στοιχεία της έρευνας του Συνδέσμου η οποία αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, είναι πραγματικά απογοητευτική:

* Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.

* Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.

* Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.

*  Στα Γιάννενα περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.

* Στην Καστοριά επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.

*  Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

"Αντιλαμβάνεστε το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων τα οποία έχουν χαθεί και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απολέσθησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ την πολύ δύσκολη προσπάθεια της καταγραφής της πραγματικής κατάστασης τη μεταποίησης. Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις με τα ποσοστά αποβιομηχάνισης που σας ανέφερα: αφορούν ΑΕ και ΕΠΕ και όχι εργαστήρια. Επίσης, είναι προσωρινά στοιχεία και όχι τα τελικά. Τα τελικά θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της μελέτης και με αποτελέσματα μεγάλης έρευνας μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, για τις κατευθύνσεις βιομηχανικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία τους".

Capital.gr