Εν αναμονή θετικών ειδήσεων τελεί η Θεσσαλική “ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ”, καθώς όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της: 

"Συζητήθηκε  την 20η Σεπτεμβρίου 2017 στο  Πολυμελές  Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση άμεσης επικύρωσης της  Συμφωνίας Εξυγίανσης σύμφωνα με το  άρθρο 106β του Ν.3588/2007 και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την ρύθμιση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων έως και την 31.12.2035 και Χρηματοδότηση της εταιρείας για κεφάλαιο κίνησης.

Η Διοίκηση  σημειώνει  ότι η επίτευξη της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα θετική για την εταιρεία, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου. Η Διοίκηση  θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη".

Ο δανεισμός

Στη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016, οι πωλήσεις της Επίλεκτος υποχώρησαν κατά 12,7% στα 37,7 εκατ. ευρώ και οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν στα 3,87 εκατ. ευρώ στην 12μηνη χρήση που έληξε στις 30 Iουνίου 2016.

Tαυτόχρονα, οι συνολικές της υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 94,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (από 88,3 εκατ. ευρώ), ενώ όπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση μέρος των δανείων της με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ταξινομήθηκε στις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις επειδή κατέστη ληξιπρόθεσμο ποσό 12,209 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος κατασκεύασε και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη, στη Θεσσαλία, στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Φαρσάλων – Λάρισας, σε έκταση 70 στρεμμάτων. 

Η δυναμικότητά της είναι 5,252 MWe και θα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη περί τους 300.000 τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων από περίπου 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απορρύπανση της περιοχής. 

Η συνολική επένδυση της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10,5 εκατ. προέρχονται από το πρόγραμμα JESSICA, το οποίο στη Θεσσαλία διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, που χρηματοδότησε  το έργο με πρόσθετα 4,1 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή των μετόχων της εταιρίας. 

Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται σε επτά με οκτώ χρόνια, ενώ δημιουργεί 50 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. 

Λ.Ε.