“Η ευθύνη για την ένταξη στην οικογενειακή επιχείρηση ανήκει στην προηγούμενη γενιά και όχι στην επόμενη. Στη σκυταλοδρομία, εάν πέσει η σκυτάλη, δεν ευθύνεται αυτός που την παίρνει, αλλά αυτός που τη δίνει. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε πώς θα κάνουμε αυτή τη μετάβαση. Προσωπικά, έκανα αυτή τη μετάβαση, δίνοντας το παράδειγμα”, δήλωσε ο Γιάννης Τσερέπας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lariplast, στο 4th Family Business Conference.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ΕΕ, στην τρίτη γενιά των οικογενειακών επιχειρήσεων, μόλις το 1% επιτυγχάνει. “Η στατιστική λέει ότι, αν βάλεις το ένα πόδι στην φωτιά και το άλλο στον πάγο, κάπου στη μέση έχεις την ιδεατή θερμοκρασία, αλλά, επί της ουσίας, δεν έχεις πόδια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις προκλήσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Γιάννης Τσερέπας άσκησε κριτική στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις. “Επί της ουσίας, αυτή τη στιγμή γίνεται πολιτική με όρους επικοινωνιακούς και ευχολόγια”, τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πραγματικά ισχύει και έχει οφέλη, τόσο για την οικονομία, όσο για το περιβάλλον, είναι η κυκλική οικονομία. “Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε”, επισήμανε. Παράλληλα, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, έκανε λόγο για έναν, “ξεκάθαρα κακό σχεδιασμό από την ΕΕ”. Όπως πρόσθεσε, όλες αυτές οι προκλήσεις, μαζί με την υγειονομική και την εφοδιαστική κρίση, οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στις επιχειρήσεις.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Ο Γιάννης Τσερέπας υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη προσαρμογής στις αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επαναπατρισμός της βιομηχανίας. “Έχουμε ένα νέο μοντέλο. Επί της ουσίας, έχουμε σε εξέλιξη μια παγκοσμιοποίηση, που δεν είναι όπως την γνωρίζαμε, αλλάζει και μεταβάλλεται και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί”.

“Υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη και στους ώμους του πατέρα μου, αλλά και στους δικούς μας, γιατί προσέχουμε 150 ελληνικές και 130 γαλλικές οικογένειες. Δεν θεωρώ απλά καθήκον μου να διατηρήσω την εταιρεία, αλλά να την επεκτείνω, να τη γιγαντώσω και να την πάω σε όλα τα μέση του κόσμου”, δήλωσε από την πλευρά του ο Άγγελος Τσερέπας.

Όπως πρόσθεσε ο Άγγελος Τσερέπας, η επιστροφή του στην Ελλάδα από την Γαλλία συνέπεσε με το ξεκίνημα του εγχειρήματος “Larisa Face Cover”, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τη διαχείριση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι, προς το παρόν, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο management του πατέρα του, καθώς, όπως τόνισε, έχει να κάνει με ηθικές αξίες, με το να έχεις καλή εικόνα από κάθε τμήμα, με ταχύτητα και ευελιξία, και με την αγάπη, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. “Οι άνθρωποί μας είναι το βασικό μας κεφάλαιο”, τόνισε από την πλευρά του, ο πατέρας του, Γιάννης Τσερέπας.

ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Ο Άγγελος Τσερέπας δήλωσε πως, “αυτό που αξίζει να δοκιμάσουμε, είναι μια υβριδική μορφή management: κρατάμε την ταχύτητα και την ευελιξία των οικογενειακών επιχειρήσεων και προσθέτουμε τη δομή και τις διαδικασίες των πολυεθνικών”.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του ταλέντου, αναφέροντας πως η εταιρεία έχει αρχίσει να εκπαιδεύει και να δημιουργεί νέα ταλέντα. “Κλείνοντας, θέλω να πω πως, για εμάς, ‘sky is the limit’. Συνεπώς, όσο πιο καλός είσαι, όσο πιο πολύ το θέλεις, τόσο πιο ψηλά μπορείς να φτάσεις”, κατέληξε.

BnB Daily