Οριστικοποιήθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση, μέσω του οποίου διασώζεται το εργοστάσιο του Βόλου με ότι αυτό σημαίνει για τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία. 

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εγκρίνεται η σχετική αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020 ο δανεισμός της Χαλυβουργίας Ελλάδος έφτανε τα 342,46 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία εξυγίανσης έκλεισε στις 27 Οκτωβρίου 2021 με πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το αμερικανικό fund H.I.G. Capital που σταδιακά εξαγόρασε τα μισά περίπου δάνεια από Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, αφήνοντας τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29 Οκτωβρίου 2021 και συζητήθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Το «κλειδί» ήταν οι κλειστές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, που το H.I.G τις θέλει για να τις μετατρέψει σε logistics center. Σημειωτέον ότι το ακίνητο αυτό, έκτασης 290 στρεμμάτων, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα με εξασφαλισμένη άδεια για νέα λιμενική υποδομή. Παράλληλα, η εταιρεία διεκδικεί και όλα δείχνουν ότι κερδίζει κι ένα γενναίο «κούρεμα» των οφειλών της προς τη ΔΕΗ. 

Τέλος καλό όλα καλά για την επιβίωση μιας ιστορικής βιομηχανίας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr