Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του επιστολικού ταχυδρομείου απειλούνται με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά προωθούμενη ρύθμιση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), στο πλαίσιο της Τροποποίησης του Κανονισμού Γενικών Αδειών για τις Τηλεπικοινωνίες. Μεταξύ άλλων η Επιτροπή προτείνει, μέσω δημόσιας διαβούλευσης, την παροχή στις εταιρείες τηλεφωνίας της δυνατότητας μη αποστολής ταχυδρομικώς και σε έντυπη μορφή των λογαριασμών προς τους καταναλωτές. Πρακτικά θα μπορούν οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας με παράλληλη παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου σε ιδιώτες και εταιρικούς συνδρομητές (με άνω των τεσσάρων συνδέσεων) να μην στέλνουν σε έντυπη μορφή τους λογαριασμούς και να ενημερώνουν τους πελάτες τους μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σήμερα την αποστολή των λογαριασμών της Cosmote έχουν αναλάβει τα ΕΛΤΑ, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία για τις Wind και Vodafone παρέχεται από την ACS. Η Cyta έχει αναθέσει την αποστολή των λογαριασμών σε τρεις διαφορετικούς διανομείς.

Οι εταιρείες παροχής της υπηρεσίας έχουν θορυβηθεί, καθώς πιθανή τέτοια εξέλιξη θα τους στερήσει μία από τις βασικές πηγές εσόδων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ΕΛΤΑ εισπράττουν ετησίως 12 εκατ. ευρώ από την αποστολή των λογαριασμών της Cosmote, ενώ η ACS εισπράττει αθροιστικά 13 εκατ. ευρώ (9 εκατ. ευρώ από τη Vodafone και 4 εκατ. ευρώ από τη Wind) για την εξυπηρέτηση των δύο εταιρειών.

Από την άλλη ισχυρίζονται ότι οι πελάτες πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα επιλογής του τρόπου λήψης των λογαριασμών τους, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Η ΕΕΤΤ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 27 Μαρτίου το σχετικό σχέδιο Τροποποίησης του Κανονισμού Γενικών Αδειών για τις Τηλεπικοινωνίες.