Καταστροφικός για τις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου Τεμπών στο νομό Λάρισας ο ανοιξιάτικος παγετός του Μαρτίου. Οι ζημιές που διαπιστώθηκαν είναι  μεγάλες, καταστρέφοντας σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν το 100% της αναμενόμενης παραγωγής στις καλλιέργειες Αμυγδάλου, Βερίκοκου και Ροδακινιάς, συνολικής έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε την Πέμπτη κλιμάκιο από το δήμο Τεμπών και τον ΕΛΓΑ, με επικεφαλής το δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, τον προϊστάμενο του περιφερειακού καταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλη Λιόντο και τον επόπτη του ΕΛΓΑ της Π.Ε. Λάρισας Βασίλη Σπανό.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές των πρώην δήμων Νέσσωνος, Μακρυχωρίου και Γόννων.

Ο κ. Μανώλης σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι ζημιές από τον ισχυρό παγετό της 17ης Μαρτίου είναι μεγάλες. Σήμερα επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές μαζί με κλιμάκιο του Περιφερειακού καταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, για μία πρώτη αυτοψία και διαπιστώσαμε αυτό που μας μετέφεραν από την πρώτη στιγμή οι αγρότες.

Ήδη έχει δοθεί εντολή, έχει γίνει αναγγελία της ζημιάς και αναμένεται στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι αγρότες να καταθέσουν προσωρινή δήλωση ζημιάς, σύμφωνα με την απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δηλώσεων ζημιάς, θα ακολουθήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις για το μέγεθός της, το οποίο και φαίνεται να είναι πραγματικά μεγάλο.

Για το λόγο αυτό, αλλά και γιατί είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι δενδροκαλλιεργητές μας παθαίνουν ζημιές, ζητάμε σωστές, δίκαιες και έγκαιρες εκτιμήσεις».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr