Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα τρέχει αυτό το διάστημα στον χώρο των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με τους μεγαλύτερους από αυτούς να συνασπίζονται για τη δημιουργία εξαγωγικής εταιρείας. Όπως αποκάλυψε χθες το απόγευμα, στο περιθώριο της εκδήλωσης Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Χρήστος Γιαννακάκης, κορυφαία μέλη της Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση εξαγωγικής εταιρείας.

Πριν από λίγες ημέρες, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ ανέθεσε στην EY την κατάρτιση μελέτης η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου με στόχο την άμεση σύσταση της εταιρείας. Την προσπάθεια φέρεται να στηρίζουν κορυφαίοι συνεταιρισμοί της χώρας (πλην Κρήτης), όπως είναι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, η ΕΒΟΛ, η Ζαγορίν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο Συνεταιρισμός Ένωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας και Αγρινίου κ.α..

Στόχος της νέας εταιρείας, η οποία θα ονομάζεται Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. με εμπορικό σήμα COΝGREXPO, είναι να προωθήσει στις αγορές του εξωτερικού όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα τα οποία αυτή την στιγμή είτε απουσιάζουν είτε συμμετέχουν μερικώς σε αυτές τις αγορές. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος, αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος. Πρότυπο για τη νέα εταιρεία είναι οι εξαγωγικοί οργανισμοί που έχουν δημιουργήσει οι συνεταιρισμοί των δύο άλλων μεγάλων μεσογειακών χωρών, η Ισπανία και η Ιταλία.

Με την κίνηση αυτή οι μέτοχοι στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα κοινό καλάθι και να καταστούν συνομιλητές των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αγοραστών αρχικά της Ευρώπης και αργότερα πιο μακρινών περιοχών. «Θα υπάρχει κοινό καλάθι, συγκέντρωση ποσοτήτων, δημιουργία πολλών ειδών ώστε να μπορούμε να έχουμε προσπέλαση στις μεγάλες αλυσίδες από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε. Δεν μιλάμε μόνο για ΠΟΠ προϊόντα αλλά για όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, θα συμμετέχουν μεγάλοι συνεταιρισμοί της χώρας. Μικρότεροι συνεταιρισμοί θα μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν με κεφάλαια της τάξης από 5.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ δίνεται και δυνατότητα να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο έχει γνωστοποιηθεί και στα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει σε αρχικό στάδιο της προσπάθεια των συνεταιριστών. Παράλληλα, για την πρωτοβουλία είναι ενήμερο και το υπουργείο Οικονομικών και, ειδικότερα, ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Κωστής Χριστοδούλου, businessdaily.gr