Μπορεί ο πληθυσμός της Κύπρου να είναι λιγότερο από ένα εκατ., ωστόσο, επί του εδάφους της καταναλώνονται πάνω από 5 εκατ. μήλα ετησίως. «Φυσικά η κατανάλωση αυτή οφείλεται στους τουρίστες της χώρας, αλλά για εμάς είναι μια πολύ καλή αγορά λόγω αυξημένης ζήτησης», εξηγεί ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αναφερόμενος στον λόγο που το πρόγραμμα προώθησης του συνεταιρισμού Delicious EUPDOAPPLES έχει στόχο και την Κύπρο.

O κ. Πολίτης μαζί με αντιπροσωπεία του συνεταιρισμού βρέθηκαν στην Αθήνα και παρουσίασαν χθες αναλυτικά το συγκεκριμένο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων ΠΟΠ, που είναι τριετούς διάρκειας και άρχισε να εφαρμόζεται τον Αύγουστο του 2022. Παράλληλα, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού μίλησαν και για τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία «Daniel» και θα χρειαστεί χρόνος να επουλωθούν.

Ο συνεταιρισμός από το Πήλιο έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές σε 30 χώρες του κόσμου, αν και τα τελευταία χρόνια εστιάζει στο νοτιοανατολικό σκέλος του ευρωμεσογειακού άξονα. Ενα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του συνεταιρισμού, που ιδρύθηκε το 1916 αλλά αναδιοργανώθηκε εκ του μηδενός τη δεκαετία του 1960, είναι ότι πουλάει ο ίδιος τα προϊόντα του στις αγορές ενώ κάνει και την αποθήκευση και τη συσκευασία ελέγχοντας το προϊόν από το χωράφι στο ράφι κυριολεκτικά. Το 99% των κατοίκων της Ζαγοράς (περίπου 2.500 άνθρωποι) ασχολείται με το μήλο ή και με το μήλο, γεγονός που έχει φέρει και πολλούς νέους πίσω στο χωριό. Οι μηλιές εκτείνονται σε περίπου 12.000 στρέμματα, κακοτράχαλες περιοχές και ο μέσος κλήρος φτάνει τα 12-15 στρέμματα.

Τα μήλα από τα τρία χωριά του Πηλίου (Ζαγορά, Μακρυράχη και Πουρί), γνωστά πλέον με την επωνυμία ΖΑΓΟΡΙΝ, φέτος τον Σεπτέμβριο λίγο πριν από τη συγκομιδή κινδύνευσαν να πνιγούν από τα νερά της κακοκαιρίας «Daniel». Ωστόσο, οι περίπου 800 παραγωγοί του συνεταιρισμού κατάφεραν να συγκομίσουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους. Ετσι ποσοστό που φτάνει το 70% της συνολικής μέσης παραγωγής, περίπου 15 εκατ. μήλα τον χρόνο, τοποθετήθηκε στους ψυκτικούς θαλάμους του συνεταιρισμού και θα διατίθεται σταδιακά στην αγορά έως τον Ιούνιο. Κάποιες περιοχές με μηλιές, βέβαια, πνίγηκαν κυριολεκτικά στην κακοκαιρία του φθινοπώρου, με συνέπεια το 10% των δέντρων να έχει βγει εκτός παραγωγής και είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αποκατασταθεί. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τα διάσημα μήλα. Τις τελευταίες χρονιές, επανεμφανίστηκε κάποιο έντομο που είχε δεκαετίες εξαφανιστεί, το οποίο είναι βλαπτικό για τα μήλα. «Ξεκινήσαμε πειραματικά σε πρώτη φάση την καταπολέμηση αυτού του εντόμου με ωφέλιμα αρπακτικά, πάντα σε συνεργασία με επιστήμονες», δήλωσε ο κ. Αντώνης Πολίτης, εξηγώντας ότι γίνεται προσπάθεια να μη χρησιμοποιηθούν χημικά σκευάσματα, καθώς εφαρμόζεται φιλική στο περιβάλλον καταπολέμηση για τις ασθένειες.

Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή