Παρόλο που το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για το μήλο, την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας, ξεκίνησε από την Τετάρτη στην Αγιά, οι μηλοπαραγωγοί δεν έχουν την καλύτερη διάθεση. Η φετινή έναρξη της συγκομιδής τους επεφύλαξε μια μεγάλη πτώση στην τιμή του προϊόντος με τα πρώτα μήλα να «κάθονται» στα ψυγεία, προδιαγράφοντας μια κακή χρονιά.

Μάλιστα παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν και οι σχετικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ να βγαίνουν συμβολικά στο δρόμο έξω από την Αγιά, ύστερα από κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων.

Οι παραγωγοί ζητούν τα εξής:

* Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς.

* Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στη Ρωσία και ν’ ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα μας.

* Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

* Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ. 

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr