Τη δημιουργία μιας Τράπεζας Γης, στην οποία οι καταθέσεις θα είναι αναξιοποίητες γαίες, προτείνει μεταξύ άλλων η κίνηση Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Σκορδά, πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης. 

Η λογική είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, με τραπεζική λειτουργία, όπου οι γαίες που είτε είναι πολύ μικρές σε έκταση και δεν συμφέρει να αξιοποιηθούν παραγωγικά ή τις έχουν κληρονομήσει πολίτες που έχουν άλλη επαγγελματική δραστηριοποίηση, θα μπορούν να συγκεντρώνονται, να ομαδοποιούνται και να διατίθενται με εύλογο τίμημα σε ομάδες παραγωγών ή επιχειρήσεις ή και ανέργους που ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν στον πρωτογενή τομέα.

Τις επισημάνεις αυτές έκανε ο κ.Σκορδάς στο thessaliaeconomy.gr, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της Ρ.ΕΥ.Μ.Α., στη Λάρισα, στο Μέγαρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

«Άνθρωποι που κληρονόμησαν 5-10 στρέμματα γης, δηλαδή ο κλήρος αυτός είναι μικρός και δεν μπορεί να γίνει παραγωγικός, ή λόγω άλλης επαγγελματικής εξέλιξης, κάποιοι εγκατέλειψαν τη γη τους, όλες αυτές οι γαίες θα μπορούσαν να «κατατίθενται», με κάποιο ετήσιο μίσθωμα, σε μια Τράπεζα Γης. Στη συνέχεια, αυτή η τράπεζα, αφού συλλέξει ιδιοκτησίες όμορες ή κοντινές, να μπορεί να απευθύνεται σε ομάδες παραγωγών ή επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα ή ακόμη και σε ανέργους που θέλουν να στραφούν στην πρωτογενή παραγωγή και να δίνει σε όλους αυτούς, με αντίστοιχο τίμημα, εκτάσεις για να καλλιεργηθούν. Αυτό είναι κάτι πολύ απλό να γίνει σε πρακτικό επίπεδο. Kαι δεν έχει σχέση ούτε με κόμματα, ούτε με ιδεολογίες. Έχει να κάνει με πρακτικές λύσεις και απλή λογική», σημείωσε.

Για την κίνηση Ρ.ΕΥ.Μ.Α ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για σχηματισμό που ενδιαφέρεται να μπει στο εκλογικό παιχνίδι. «Βρισκόμαστε σε λειτουργία εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, στόχος μας είναι άνθρωποι με επιτυχία στην επαγγελματική τους ζωή να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Δεν μας αφορά η λογική και η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων του συστήματος, που εστιάζει γύρω από το λεγόμενο "εκλογικοπαίγνιο", δηλαδή να σκεφτούμε κάτι για τις επόμενες εκλογές. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε με ιδέες και προτάσεις συγκεκριμένες, τις οποίες θέλουμε να υιοθετήσει το πολιτικό σύστημα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές μπορούν να αποτελέσουν μία βάση υπέρβασης της κρίσης».

Σύμφωνα με τον κ.Σκορδά, κρίσιμη επιλογή για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση είναι η στήριξη και ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα. «Σε όλη την Ελλάδα έχουμε καλά παραδείγματα από επιχειρήσεις, οι οποίες και εξωστρέφεια έχουν και καλά προϊόντα παράγουν. Αυτό που κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να το δούμε σαν μια καλή πρακτική, που αν υιοθετηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και από άλλες επιχειρήσεις, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, και για τις θέσεις εργασίας και για τις εξαγωγές», είπε. 

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αξιολόγηση και δεν είναι το χρέος αυτό καθ’ αυτό. «Το πρόβλημά μας είναι ότι ως χώρα δεν έχουμε καθίσει να δούμε σοβαρά το γιατί δεν έχουμε πελάτες, ως χώρα. Η ελληνική αγορά από μόνη της είναι μια πεπερασμένη αγορά, δέκα εκατομμυρίων. Αν δεν βγεις εκτός συνόρων, να απευθυνθείς σε μεγάλης κλίμακας αγορές δεν παίρνεις αυτό που δικαιούσαι και μπορείς. Άρα το να έχουμε για 7-8 χρόνια μια κατάσταση, τώρα τελειώνει η αξιολόγηση, τώρα δεν τελειώνει, ίσα-ίσα για να πάρεις κάποια χρήματα να ξοφλήσεις κάποιες υποχρεώσεις εκπρόθεσμες αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα την ανάπτυξη. Να καθίσουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ποιες δομές θα αλλάξουμε στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο θα ενισχύσουμε την παραγωγή, και στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα», κατέληξε ο κ.Σκορδάς.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στη Λάρισα, μίλησαν ακόμη ο Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Μανώλης Αγγελάκας, γενικού διευθυντή της Labochem AΕ, ο Αναστάσιος Λάππας, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, ο Τρύφων Τσάτσαρος, αντιπρόεδρος του ΔΣΛ και διευθυντής κατάρτισης του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Δημήτριος Κατσαρός. 

Μαρία Μίχου

info@thessaliaeconomy.gr