Στα χαρακώματα οι αμβυκούχοι όλης της χώρας, οι οποίοι με πρωτεργάτες τους Τυρναβίτες αμπελουργούς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση να μετονομάσει το παραδοσιακό τσίπουρο σε απόσταγμα φρούτων. Και αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ταφόπλακα για την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής, καθώς η αλλαγή ονόματος θα εξυπηρετήσει τις μεγάλες βιομηχανίες-ποτοποιίες και θα βγάλει εκτός παραγωγής τους παραδοσιακούς διημέρους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπόμνημα που απέστειλαν οι αμβυκούχοι της χώρας σε όλα τα κόμματα, αλλά και σε ευρωβουλευτές «η σημερινή Κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τα λάθη που προέρχονται από τους τεχνικούς φακέλους του ΕΚ110/2008, οι οποίοι υποβλήθηκαν το 2017 από το Γενικό Χημείο του κράτους επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και είχαν ως στόχο «να μην υπάγονται στη διαδικασία δημοσίευσης και υποβολής ενστάσεων που προβλέπεται με τον νέο Κανονισμό ΕΕ2019/787. Πράγματι οι φάκελοι αυτοί, τεχνηέντως, εκμεταλλεύονται την παράδοση και τον πολιτισμό των καζανιών, αλλά την ίδια στιγμή αποκλείουν τους αυθεντικούς συνεχιστές της παράδοσης αυτής από τη χρήση της Γ.Ε., βάζοντας ως προϋπόθεση την εμφιάλωση. Πρόκειται για λάθος, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Τυρνάβου Στ. Τσικριτζής (φωτ.) «αν υπάρχει πολιτική βούληση, το πρόβλημα με την ονομασία του τσίπουρου μπορεί να λυθεί. Ο Κανονισμός ΕΕ2019/787 προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα τη δυνατότητα τροποποίησης μίας Γ.Ε., τόσο από τα πρόσωπα που την υπέβαλαν εξαρχής (στην προκείμενη περίπτωση την Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Γ.Χ.Κ.), όσο και από τρίτους ενδιαφερόμενους που αδίκως αποκλείονται από αυτή. Συγκεκριμένα, το άρθρο 31 του Κανονισμού καθιστά απολύτως σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να τροποποιήσει τους φακέλους που υποβλήθηκαν το 2017 κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προβλέπουν τη χρήση της ονομασίας και από τους πραγματικούς δικαιούχους της, δηλαδή τους καζανάρηδες και τους αμπελουργούς της χώρας μας».

Κατά συνέπεια, αναφέρει ο κ. Τσικριτζής «η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί, εφόσον το θέλει, να άρει τα σφάλματα των τεχνικών φακέλων που υποβλήθηκαν το 2017 και μάλιστα θα πρόκειται κατά τα παραπάνω και για «συνήθη τροποποίηση» που δεν χρειάζεται καν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς ζητάμε τη στήριξη όλων των τοπικών βουλευτών (ανεξαρτήτως παράταξης) στον αγώνα μας να διατηρηθεί η πατροπαράδοτη και συνήθης ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά» και ευελπιστούμε να την έχουμε, για τη διατήρηση και την επιβίωση αυτής της τεράστιας παρακαταθήκης της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου».

Γιώργος Ρούστας Ελευθερία