Η ζέστη έπληξε τη φετινή παραγωγή του σταφυλιού ποικιλίας μοσχάτου. Στην περιοχή του Τυρνάβου η έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2020 παρουσίασε μικρή οψιμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, στοιχείο που διατηρήθηκε και εντάθηκε μέχρι την ωρίμανση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας προκάλεσαν μικρά προβλήματα στην καρπόδεση των σταφυλιών. Στην πορεία της ωρίμανσης επικράτησε έντονη ξηρασία και δεν ευνοήθηκαν οι μυκητολογικές ασθένειες. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε υπερωρίμανση των σταφυλιών αρκετών αμπελώνων, ειδικά της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.

Οι παραπάνω παράγοντες οδήγησαν σε μια μείωση της παραγωγής έως και 40%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Στις λευκές ποικιλίες Ροδίτης, Ugni Blanc κλπ η παραγωγή γενικά κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, με την υψηλή βροχόπτωση του Ιανού στις 18 Σεπτέμβρη να επηρεάζει τον σακχαρικό τίτλο και να παρατείνει τον τρύγο μέχρι τις 10 Οκτώβρη.

Η ποιότητα και η υγιεινή των σταφυλιών όλων των ποικιλιών σε γενικές γραμμές διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα μέχρι και την ολοκλήρωση του τρύγου.

Z.H. thessaliaeconomy.gr