Μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα επικρατεί στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με χαρτοφυλάκια εκατοντάδων «πράσινων» μεγαβάτ να αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστές, οι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι που ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους στην αγορά, ενώ αρκετά ξένα funds βλέπουν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις. Οι πληροφορίες φέρουν την HELLENIQ ENERGY να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Lightsource bp που διαθέτει φωτοβολταϊκά 640 MW, ενώ η ΔΕΗ μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας εξετάζει νέες κινήσεις σε Βουλγαρία και Σερβία. Επίσης, μετά τη μεγάλη εξαγορά του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, η Motor Oil προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά –μέσω της More– του 51% 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW. Η αγορά αναμένει την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στην Ελλάδα από το fund Macquarie και κυρίως την εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ΑΠΕ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από το αυστραλιανό fund First Sentier.

Χαρτοφυλάκια εκατοντάδων µεγαβάτ στον τοµέα των ΑΠΕ συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια, αναδιαµορφώνοντας συνολικότερα τον χάρτη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, αφού πρωταγωνιστές σε αυτές τις συναλλαγές είναι κατά βάση εγχώριοι ενεργειακοί όµιλοι που επενδύουν δισεκατοµµύρια ευρώ για να ενδυναµώσουν την παρουσία τους στην πράσινη παραγωγή. Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον ξένων funds που βλέπουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.

Τα διυλιστήρια

Τον τόνο της νέας αυτής φάσης που έχει εισέλθει η αγορά των ΑΠΕ, έδωσε η εξαγορά πέρυσι του πράσινου χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil, η οποία έφερε το διυλιστήριο της Κορίνθου στη δεύτερη θέση του κλάδου των ΑΠΕ µετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, µε εγκατεστηµένη ισχύ άνω των 800 MW και έργα υπό κατασκευήν άνω των 2,3 GW. Σε συνέχεια αυτής της επιθετικής κίνησης η Motor Oil αιφνιδίασε για δεύτερη φορά, ανακοινώνοντας την περασµένη εβδοµάδα συµφωνία εξαγοράς του 75% της Unagi από τη θυγατρική της More. Με την εξαγορά αυτή η More απέκτησε τον έλεγχο του 51% 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και παράλληλα κατέστη συνεταίρος µε τη ∆ΕΗ Ανανεώσιµες, η οποία είχε αποκτήσει πέρυσι τον έλεγχο του 49% των ίδιων πάρκων.

Από τον κλάδο των διυλιστηρίων φαίνεται ότι θα είναι και η επόµενη ηχηρή εξαγορά, παρότι εδώ και πολλούς µήνες προχωράει µε αργούς ρυθµούς η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ελλάδα από το αυστραλιανό fund Macquarie και η πώληση της TΕΡΝΑ Eνεργειακής. Η HELLENIQ ENERGY έχει επισήµως διά του επικεφαλής της Aνδρέα Σιάµισιη εκφράσει το ενδιαφέρον της για εξαγορές στον τοµέα των ΑΠΕ, δύο εκ των οποίων µάλιστα, όπως προσφάτως ανακοίνωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσµάτων του α΄ τριµήνου 2023, θα ανακοινωθούν µέσα στις επόµενες εβδοµάδες. Πληροφορίες φέρουν την HELLENIQ ENERGY να βρίσκεται πολύ κοντά σε συµφωνία µε την Lightsource bp. Η βρετανική πολυεθνική στην οποία συµµετέχει µε ποσοστό 50% ο πετρελαϊκός κολοσσός της BP διαθέτει στην Ελλάδα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 640 MW τα οποία έχει εξαγοράσει από την ελληνική εταιρεία Kiefer, εκ των οποίων τα 225 MW είναι υπό κατασκευήν. Η δεύτερη εξαγορά, σύµφωνα πάντα µε πληροφορίες, θα αφορά χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων. Ενα «ζυγισµένο» χαρτοφυλάκιο που θα περιλαµβάνει και αιολικά αλλά και άλλες τεχνολογίες και όχι µόνο φωτοβολταϊκά είναι το ζητούµενο για τις εταιρείες του κλάδου, αφού µόνο έτσι µπορούν να διασφαλίσουν µεγαλύτερη προβλεψιµότητα παραγωγής και άρα διαχείρισης. Η HELLENIQ ENERGY στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει µέσω του προγράµµατος Vision 2025 στοχεύει να ανεβάσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήµερα. Εκτός από το µεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% µονάδες αποθήκευσης.

Οι επόµενες κινήσεις των δύο διυλιστηρίων αναµένονται στην αγορά των Βαλκανίων, όπου υπάρχουν διασυνδέσεις, στην οποία στρέφονται και άλλοι ενεργειακοί όµιλοι, ακολουθώντας το παράδειγµα της ∆ΕΗ µε την είσοδό της στη Ρουµανία µέσω της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Enel. Η ∆ΕΗ εξετάζει επίσης νέες εξαγορές στη Βουλγαρία και στη Σερβία, ενώ µέσα στο 2022 η θυγατρική της ∆ΕΗ Ανανεώσιµες προχώρησε στην εξαγορά των αιολικών της Volterra στην Ελλάδα, και λίγο πριν εκπνεύσει το έτος στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών περίπου 210 MW της Mytilineos στη Ρουµανία καθώς και µικρού χαρτοφυλακίου (αιολικά και φωτοβολταϊκά) της Piraeus Equity Partners στην Ελλάδα.

Οι Αυστραλοί

Θέµα χρόνου είναι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της αγοράς, και η αλλαγή χεριών του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ µε εγκατεστηµένη ισχύ 895,3 MW και περισσότερα από 1,2 GW έργων υπό κατασκευήν και άλλο 1,1 GW σε προχωρηµένο στάδιο ωρίµανσης, φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιµο οριστικής συµφωνίας µε το αυστραλιανό fund First Sentier.

Eνα ακόµη αυστραλιανό fund, η Macquarie που ελέγχει το 49% του ∆Ε∆∆ΗΕ και έχει ήδη µπει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ µε την εξαγορά 100 MW φωτοβολταϊκών στη ∆ράµα και ενός χαρτοφυλακίου 3 GW έργων υπό ανάπτυξη, είναι έτοιµο να ενισχύσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Η συµφωνία για την εξαγορά του 50% του χαρτοφυλακίου της Enel Green Power στην Ελλάδα θεωρείται κλεισµένη πριν από το Πάσχα. Το ντιλ περνάει αυτό το διάστηµα υπό τον επανέλεγχο της νέας διοίκησης του κ. Φλάβιο Κατάνεο που διαδέχτηκε τον κ. Φραντσέσκο Σταράτσε. Κάποιοι µάλιστα δεν αποκλείουν η συµφωνία να καταλήξει και στην εξαγορά του 100% του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Enel.

Η Enel Green Power διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστηµένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταϊκοί σταθµοί και 19,3 MW υδροηλεκτρικοί σταθµοί. Με την ολοκλήρωση του µεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη αναµένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστηµένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει το 1,5 GW.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή