Eπιχείρηση καταγραφής όσων εργάζονται σε αυτό με σύμβαση ξεκίνησε στο δημόσιο. Κανονικά, στην ψηφιακή εποχή, το κράτος θα έπρεπε πατώντας ένα κουμπί να ξέρει πόσους έχει, αλλά αυτά γίνονται μόνο σε οργανωμένες χώρες.  Ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, καθώς και να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μετά την καταγραφή θα ακολουθήσει η μονιμοποίηση περίπου 30.000 ατόμων…

Αντί για ευχή κατάρα για αρκετούς καταστηματάρχες της παραλίας ο τελικός του Βόλου. Πέρα από τις ασχήμιες γύρω από το γήπεδο, δεν έλειψαν και τα οργανωμένα «φέσια» σε τσιπουράδικα της παραλίας. Χουλιγκαναίοι, έφαγαν ήπιαν και στο τέλος είπαν στον μαγαζάτορα «αδερφέ, γράψτα…». Εκείνος τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Τουλάχιστον γλύτωσε τα τραπεζοκαθίσματα… 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του στελεχιακού δυναμικού αναμένουν στην Τράπεζα Πειραιώς. Η διαδικασία έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο και εκτός απροόπτου θα πρέπει να ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του µήνα ή, το αργότερο, αρχές Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν εκτεταµένες αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και στα κατώτερα. Η μετά Σάλλα εποχή τώρα αρχίζει…

Αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Τρίκαλα δείχνει και τη νέα τάση στην αντιμετώπιση του «μαύρου» ή και «βρώμικου» χρήματος, κυρίως το δεύτερο. «Κοσκίνισμα» τραπεζικών λογαριασμών, παρακολούθηση τηλεφώνων, και ακολούθως έφοδος σε σπίτια με αστυνομικό κλιμάκιο από την Αθήνα. Σε πολλές περιπτώσεις οι έλεγχοι συνοδεύονταν και από σκυλιά για ναρκωτικά. Στο στόχαστρο καταστηματάρχες της νύχτας και όχι μόνο…

Ουδέν νεώτερο από την αναζήτηση αγοραστή για το ακίνητο στο οποίο λειτουργούσε το πρώην εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα. Αντιθέτως, πουλήθηκε, µέσω της Πειραιώς Real Estate, το ακίνητο – φιλέτο  της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κουντουριώτη. Νέος ιδιοκτήτης ο όμιλος Παυλίδη (αδρανή υλικά, συσκευασίες τροφίμων κ.λ.π). Το τίμημα έφτασε λίγο πάνω από τα 4 εκ. ευρώ, ενώ το κτίριο προορίζεται για «επιχειρηµατικό κέντρο» καθώς ο επενδυτής εκτιμά ότι λόγω των εξελίξεων µε τον Οργανισµό Λιµένος Θεσσαλονίκης θα υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες στη συµπρωτεύουσα να τοποθετηθούν στο λιµάνι.

«Αρμαγεδδών» στην κατανάλωση γάλακτος καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, τα νοικοκυριά περιορίζουν ακόμα και αυτό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Nielsen για το πρώτο τρίμηνο του 2017, η καταγραφή δείχνει πτώση 15,8%  ή, σε χρήμα, απώλειες 15 εκατ. ευρώ, με την υποχώρηση των πωλήσεων σε όγκο να αγγίζει το 12,7%.

Οι μεγάλοι χαμένοι της κατηγορίας είναι η Friesland Campina όπου οι πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο κατά 18,2%, η ΔΕΛΤΑ με -14,9%, η ΜΕΒΓΑΛ με -13,6%. Στο -22% είναι η πτώση των πωλήσεων σε όγκο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ που είναι ο 7ος παίκτης της κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις μικρότερες απώλειες καταγράφει η θεσσαλική «Ελληνικά Γαλακτοπωλεία» (Όλυμπος, Ροδόπη) με την Λαρισινή Όλυμπος, δεύτερο παίχτη πανελλαδικά, να σημειώνει πτώση -4,3% και την Ροδόπη, η οποία εδρεύει στην Ξάνθη, μόλις -2,5%. Για τις πωλήσεις των τυροκομικών προϊόντων δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά σε αυτή την κατηγορία έχει παγιωθεί η τάση που θέλει τους καταναλωτές να έχουν στραφεί στα φθηνά προϊόντα, κυρίως λευκά τυριά αντί για φέτα, καθώς το χρήμα δεν επαρκεί για τα ακριβότερα…

Καλή εβδομάδα σε όλους

Κώστας Τόλης