Μια από τις ιδιαίτερα δραστήριες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών, η APELLA, που παρέχει υπηρεσίες αεροπορικής υποστήριξης, συντήρησης, και εργοστασιακών επισκευών-επιθεωρήσεων υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα πελατών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό κλάδο, εγκαθίσταται στη Νέα Αγχίαλο.

Ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας κ. Νίκος Κοντογιάννης μιλώντας στην εφημερίδα "Θεσσαλία", του Βόλου, αναφέρεται σε επένδυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δημιουργηθεί από την επιχείρησή του δίπλα στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε την άδεια για την απευθείας σύνδεση του οικοπέδου των 45 στρεμμάτων που απέκτησε η APELLA, από ιδιώτες, με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και οι εργασίες δημιουργίας του υπόστεγου συντήρησης και επισκευής των αεροσκαφών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Κοντογιάννης έχει ως στόχο τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας, ενώ μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, έγινε γνωστό ότι θα αναπτυχθεί και νέος δρόμος σύνδεσης με το αεροδρόμιο για να διευκολυνθεί η επένδυση. Τον δρόμο θα κατασκευάσει η εταιρεία.

Η Apella είναι εξειδικευμένος φορέας αεροπορικών δομικών επισκευών, μηχανουργικών εργασιών, συγκολλήσεων, βαφών, και μη Καταστροφικών Ελέγχων (Non-Destructive Testing / NDT) καθώς επίσης και συντήρησης τροχών, φρένων, μπαταριών, πεπιεσμένων φιαλών, και γεννητριών αεροσκαφών. Οι εγκαταστάσεις στα Σπάτα περιλαμβάνουν γραμμές υποδοχών, προώθησης, ελέγχου, και αποθήκευσης των εισερχομένων μονάδων προς επισκευή αλλά και των απαραίτητων υλικών για ένα μεγάλο φάσμα αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των Boeing, Airbus, Bombardier, και Embraer.

Η εταιρεία έχει έδρα στα Σπάτα και πρόκειται για τη μοναδική στην Ελλάδα που έχει εξελιχθεί σε εξουσιοδοτημένο επισκευαστικό κέντρο με ικανότητα να παρέχει υποστήριξη στους πελάτες της με εξειδικευμένο φάσμα υπηρεσιών συντήρησης, χρησιμοποιώντας υλικά πολλαπλών κατασκευαστών πρωτότυπου εξοπλισμού.

Η APELLA έχει να επιδείξει μια αξιοζήλευτη πορεία 25 ετών με πετυχημένα προγράμματα συνεργασίας με διεθνείς αερομεταφορείς και αεροπορικές δυνάμεις, όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης της. Εξυπηρετεί τακτικά τη συντήρηση 100 αεροσκαφών διαφόρων πελατών ανά τον κόσμο με την εποχιακή ζήτηση να φτάνει μέχρι και τα 200 αεροσκάφη.

«Είναι μια μεγάλη υπόθεση για εμάς και είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Η εταιρεία μας βρίσκεται στον χώρο από το 1987 και πιστοποιήθηκε το 1998. Εξυπηρετούμε μεγάλες εταιρείες σε όλες τις γραμμές σε Ελλάδα και Βαλκάνια, στον τομέα των επισκευών του αεροπορικού υλικού. Η επένδυση που θα δημιουργήσουμε στην Αγχίαλο θα είναι η πρώτη της κατηγορίας της. Τα αεροσκάφη κατευθείαν θα εισέρχονται στο υπόστεγο χωρίς να χρειάζεται να σπάμε τμήματά του. Η συντήρηση των αεροσκαφών είναι μια προγραμματισμένη διαδικασία μετά από ορισμένες ώρες πτήσεις και οι προδιαγραφές σε διεθνές επίπεδο είναι προσδιορισμένες. Υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που συντηρεί τα αεροσκάφη της στη Μάλτα και τη Γερμανία. Τώρα, θα δίνεται η δυνατότητα να επισκευάζει τα αεροπλάνα της στην Ελλάδα, στην Αγχίαλο. Υποστηριζόμαστε από μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους αεροπορικών υλικών με σχέση πολλών χρόνων. Η επένδυση στην Αγχίαλο θα δώσει τη δυνατότητα συντήρησης των αεροσκαφών στην Ελλάδα», τόνισε ο Δρ Νίκος Κοντογιάννης κάτοχος MS Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Virginia Polytechnic Institute & State University το 1991, και με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στη Βιοϊατρική Τεχνολογία το 2000.Ε

Ο κ. Κοντογιάννης είχε σε πολιτικό επίπεδο συνάντηση και με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό τον οποίο ενημέρωσε για την εξέλιξη του επενδυτικού σχεδίου το οποίο του είχε παρουσιάσει πριν μήνες. Συζήτησαν για τις εγκρίσεις που πλέον απαιτούνται, όπως της αρχαιολογίας και επισημάνθηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το έργο μπορεί αν βρίσκεται σε λειτουργία. Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός στη συζήτησή τους, η Περιφέρεια εφόσον υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο με στόχευση και εγκρίσεις που έχουν ήδη δοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα συμβάλλει για την υλοποίησή του στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της. Για τον κ. Αγοραστό είναι σημαντικό ότι θα ξεκινήσει το πλάνο δημιουργίας δρόμου που θα συνδέει το υπόστεγο με το αεροδρόμιο. Ο δρόμος ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τους χρήστες του αεροδρομίου και της περιοχής. Για τον κ. Αγοραστό έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι θα εγκατασταθεί μια μεγάλη εταιρεία στη Νέα Αγχίαλο με σχέδιο για 200 θέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος «επενδύει» και στην προσέλκυση πτήσεων εφόσον η μεγάλη βάση επισκευής και συντήρησης θα βρίσκεται στη Νέα Αγχίαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη και τη συζήτηση που είχε με τον Αγοραστό, η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η εταιρεία βασίζεται σε μοντέλο πλήρους εξειδίκευσης με τις ανάλογες πιστοποιήσεις υψηλού επιπέδου.

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλία