Μετά από έναν χρόνο διαδοχικών υψηλών στη χρηματιστηριακή αγορά, οι γυναίκες της λίστας με τους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς είναι πλουσιότερες από ποτέ. Αυτές οι γυναίκες δισεκατομμυριούχοι, οι περιουσίες των οποίων έχουν διάφορες πηγές, από τη μόδα και την ψυχαγωγία έως το real estate και τα χρηματοοικονομικά, συγκεντρώνουν αθροιστικά το ποσό των 330 δισ. δολαρίων, από 315 δισ. δολάρια το 2017.

Παρόλο που η λίστα Forbes 400 του 2018 έχει το υψηλότερο από ποτέ "εισιτήριο" εισόδου, με ελάχιστη περιουσία αυτή των 2,1 δισ. δολαρίων, συνολικά 55 γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση σε αυτή, συν δύο ακόμη που κατατάσσονται μαζί με τους συζύγους τους. Συγκριτικά, υπήρχαν 50 γυναίκες στην περυσινή αντίστοιχη λίστα και ακόμη πέντε που κατατάσσονταν μαζί με το ζευγάρι τους. Οι περισσότερες από αυτές είναι κληρονόμοι: ενώ 11 γυναίκες έχτισαν την περιουσία τους από το μηδέν, 41 την  κληρονόμησαν. Οι υπόλοιπες πέντε πάτησαν πάνω και ενεργά επεκτείνουν τις επιχειρήσεις που κληρονόμησαν.

Η πλουσιότερη γυναίκα στην Αμερική είναι η Alice Walton, με περιουσία 44,9 δισ. δολαρίων. Η κληρονόμος της Walmart δεν εμπλέκεται στη διαχείριση του κολοσσού λιανικών πωλήσεων, αλλά είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος της οικογένειας, που δώρισε 536 εκατ. δολάρια το 2017, κυρίως σε εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Η καθαρή της αξία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, χάρη στο άλμα κατά 20% της μετοχής της Walmart. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην εκτόξευση των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης. Η κουνιάδα της, Christy Walton, χήρα του αδελφού της John, και οι ξαδέλφες της, Anne Walter Kroenke και Nancy Walton Laurie, είναι επίσης στη λίστα.

Για πρώτη φορά, η χήρα του Steve Jobs, Laurene Powell Jobs,(φωτογραφία) κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες θέσεις της λίστας The Forbes 400, με καθαρή αξία 20,5 δισ. δολαρίων. Η απόφοιτη του Στάνφορντ, που γνώρισε το διάσημο συνιδρυτή της Apple όταν έδωσε μια διάλεξη στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου, αξιοποιεί την περιουσία της μέσω της Emerson Collective. Η φιλανθρωπική, υποστηρικτική και επενδυτική οντότητα έχει χρηματοδοτήσει μια ποικιλία πρωτοβουλιών στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως την Make School, μια σχολή προγραμματισμού που επιτρέπει στους φοιτητές να πληρώσουν δίδακτρα μετά την εύρεση εργασίας και την Scoot Network, μία startup ηλεκτρικών σκούτερ. 

Τρεις γυναίκες μπήκαν στη λίστα The Forbes 400 για πρώτη φορά φέτος. Η πλουσιότερη είναι η κληρονόμος της αλυσίδας In-N-Out Burger, Lynsi Snyder, η οποία κάνει ντεμπούτο με καθαρή αξία 3 δισ. δολαρίων. Η 36χρονη, που έγινε δισεκατομμυριούχος το 2017, όταν της δόθηκε το τελευταίο μερίδιο της κληρονομιάς, είναι επίσης η νεότερη γυναίκα της κατάταξης. Η Snyder είναι κληρονόμος της δημοφιλούς αλυσίδας φαστ φουντ, την οποία οι παππούδες της ίδρυσαν το 1948. Η Snyder κληρονόμησε την περιουσία της σε νεαρή ηλικία εξαιτίας μια τραγωδίας. Ο θείος της και ο πατέρας της που διαχειρίζονταν την επιχείρηση απεβίωσαν και οι δύο πριν τα 18α της γενέθλια. Η Snyder, η οποία ξεκίνησε να εργάζεται στην αλυσίδα ως έφηβη, ανέλαβε πρόεδρος το 2010.

Μία άλλη νεοφερμένη της λίστας είναι η Thai Lee, η πλουσιότερη μετανάστρια των ΗΠΑ και μία από τις 11 αυτοδημιούργητες γυναίκες της λίστας Forbes 400. Στα 59 της είναι επίσης η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος της λίστας. Κόρη ενός Κορεάτη οικονομολόγου, η Lee γεννήθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, αλλά μεγάλωσε στη Νότια Κορέα και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ στα χρόνια του λυκείου. Η απόφοιτη της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, εργάστηκε για ένα διάστημα στην Procter & Gamble και την American Express και στη συνέχεια αγόρασε μία μικρή εταιρεία μεταπώλησης λογισμικού για λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια με τον πρώην σύζυγό της το 1989. Έχοντας μετονομαστεί σε Software House International (SHI), η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ελέγχονται από μειοψηφία στη χώρα, με πωλήσεις 8,5 δισ. δολ. και με τις Boeing και AT & T στο πελατολόγιό της. 

Οι πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της λίστας Forbes 400 συμπεριλαμβάνουν την Diane Hendricks ($6,8 δισ.) η εταιρεία της οποίας ξεκίνησε πουλώντας σκεπές σε χονδρική, την Marian Ilitch ($4 δισ.), μία εκ των ιδρυτών της αλυσίδας Little Caesars Pizza και την Judy Faulkner ($3,5 δισ.), η εταιρεία της οποίας διαθέτει ένα λογισμικό ιατρικών δεδομένων που κρατά ιστορικό για περισσότερους από 200 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι 10 πλουσιότερες γυναίκες στην Αμερική:

No. 12, Alice Walton

Πηγή: Walmart

Καθαρή αξία: $44.9 δισ

No. 18, Jacqueline Mars

Πηγή: Ζαχαρώδη, ζωοτροφές

Καθαρή αξία: $24 δισ

No. 20, Laurene Powell Jobs

Πηγή: Apple, Disney

Καθαρή αξία: $20.5 δισ

No. 28, Abigail Johnson

Πηγή: Διαχείριση κεφαλαίων

Καθαρή αξία: $17.3 δισ

No. 52, Blair Parry-Okeden

Πηγή: ΜΜΕ, αυτοκίνητα

Καθαρή αξία: $9.3 δισ

No. 64, Pauline MacMillan Keinath

Πηγή: Cargill

Καθαρή αξία: $7.8 δισ

No. 70, Christy Walton

Πηγή: Walmart

Καθαρή αξία: $7.2 δισ

No. 76, Diane Hendricks

Πηγή: Σκεπές

Καθαρή αξία: $6.8 δισ

No. 83, Ann Walton Kroenke

Πηγή: Walmart

Καθαρή αξία: $6.5 δισ

No. 88, Dannine Avara, Milane Frantz, Randa Williams (αδερφές)

Πηγή: Αγωγοί

Καθαρή αξία: $6.2 δισ έκαστη

No. 88, Katharine Rayner, Margaretta Taylor (αδερφές)

Πηγή: ΜΜΕ, αυτοκίνητα

Καθαρή αξία: $6.2 δισ έκαστη

Jennifer Wang Forbes