Στον Μελισσανίδη, της ΑΕΚ, θα περάσει το φθινόπωρο και τυπικά το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ κραταιής Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, το οποίο απέκτησε σε πλειστηριασμό τον περασμένο Μάιο με 23 εκατομμύρια ευρώ.

Η Shelman έσκασε στα χέρια των Λαρισαίων επιχειρηματιών της Alfa Wood Αντώνη Αδαμόπουλου και Χρήστου Αγοραστού που την απέκτησαν το 2009 αντί 11 εκ. ευρώ. Την εξαγόρασαν παρά το γεγονός ότι είχε 175 εκ. δάνεια, 138 εκ. τζίρο, 20 εκ. ζημιές, και ένα υπεράριθμο προσωπικό που θύμιζε …δημόσιο.

Το όνειρο ζωής για τους Λαρισαίους εξελίχτηκε σε εφιάλτη καθώς η εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας ξύλου αποδείχτηκε ασήκωτη.

Από εκεί και μετά άρχισε ο διαμοιρασμός των ιματίων της με τον Μελισσανίδη αθόρυβα και μεθοδικά να παίρνει το φιλέτο της Εύβοιας. Το ισχυρό όπλο του συγκεκριμένου ακινήτου δεν είναι μόνο τα 400 στρέμματα αλλά κυρίως το «ιδιωτικό» λιμάνι που διαθέτει. Εκεί ο Αθηναίος επιχειρηματίας έχει μεγάλα σχέδια μεταφορών, διαμετακόμισης και εξαγωγών.

Ωστόσο οι πλειστηριασμοί για την Shelman δεν έχουν τέλος. Στις 29 Ιουλίου βγαίνει ξανά στο σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα της Κομοτηνής με τιμή εκκίνησης σχεδόν 13 εκατ. ευρώ. Επισπεύδων είναι ιδιώτης, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από Τουρκικό όμιλο.

Η Alfa Wood ιδρύθηκε το 1981 από τους δυο Λαρισαίους οι οποίοι με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές την ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της βιομηχανίας ξύλου. 

Σήμερα η θεσσαλική επιχείρηση, παρά τις πληγές που της δημιούργησε η εξαγορά της Shelman, κατάφερε να ορθοποδήσει έχοντας αξιόλογη παρουσία στην αγορά, κάνοντας μάλιστα και κάποια βήματα στην Ενέργεια με την κατασκευή μονάδας βιομάζας.

Δεν της έλειψαν όμως οι κακοτυχίες. Τον Μάϊο μια έκρηξη, εν μέσω εργασιών συντήρησης, στο εργοστάσιο ξυλείας MDF της ALFA WOOD ΠΙΝΔΟΣ ΑΕΒΕ στα Γρεβενά, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα εργαζόμενος, ενώ πέρυσι μια πυρκαγιά στη μονάδα της Alfa Wood στη ΒΙΠΕ Λάρισας προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr