Μόλις ένα μήνα νωρίτερα, το εγχείρημα διεκδίκησης της Avis Hellas από μια σύμπραξη εγχώριων επιχειρηματικών κεφαλαίων,  με την καταλυτική συμμετοχή της Olympia Group και της VNK Capital, δεν είχε επιτυχή κατάληξη, αφού τελευταία στιγμή ασκήθηκαν δικαιώματα πρώτης άρνησης από την πλευρά του πωλητή.

Παρά την απρόβλεπτη εξέλιξη, οι καλά πληροφορημένοι θύλακες της αγοράς γνώριζαν πως οι δύο πρωταγωνιστές της εν λόγω σύμπραξης αναζητούσαν το επόμενο τους στόχο, πιστοί στη φιλοσοφία του "money never sleeps". Αν και εξετάστηκαν διάφορες επιλογές, τελικώς κατέληξαν σε μια συμφωνία που από χθες το απόγευμα προκάλεσε αίσθηση στην αγορά: έναντι 55 εκατ. ευρώ, το σχήμα Olympia Group (Όμιλος Γερμανός) και της VNK Capital (Βασίλης και Νέλη Κάτσου) εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, αποκτώντας ποσοστό 12,8% της εισηγμένης, μέσω του κοινού επενδυτικού οχήματος Voxcove Holdings.

Η συναλλαγή έγινε μέσω προσυμφωνημένης πράξης στο Χ.Α., στην τιμή των 5,40 ευρώ ανά μετοχή, η οποία ενσωμάτωνε discount 16,6% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής της Lamda. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του μετοχολογίου, η Consolidated Lamda Holdings του ομίλου Λάτση είχε το 51,9% της εισηγμένης και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone (GSO) ποσοστό 16,61%.

Ως πωλητής εμφανίζεται το αμερικανικό fund που το 2014, επικεφαλής ομάδας θεσμικών επενδυτών, απέκτησε αρχικά ποσοστό 10% στη Lamda και στη συνέχεια αύξησε το ποσοστό του σε 16,61%.

Από την πλευρά του επενδυτικού σχήματος γίνεται λόγος για μια επένδυση με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και ολοκληρώθηκαν προ ημερών, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται χωρίς την παραμικρή διαρροή και να επισφραγίζεται με την μεταβίβαση του "πακέτου" των 10,2 εκατ. μετοχών της Lamda.

Με την κίνηση αυτή ο όμιλος Olympia Group (Όμιλος Π. Γερμανού) και η VNK Capital (οικογένεια Κάτσου) αποκτούν συμμετοχή στην εταιρεία του Ομίλου Λάτση που ηγείται του project της επένδυσης στο Ελληνικό, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 8 δις.ευρώ. Στην κοινοπραξία Global Investment Group που θα υλοποιήσει το έργο, συμμετέχουν ο όμιλος Fosun Group από την Κίνα, η Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι και ο όμιλος Λάτση.

Να σημειωθεί ότι Olympia και VNK από κοινού έχουν εξετάσει διάφορα project με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων. O Όμιλος Εταιρειών Olympia αριθμεί ηδη  9 εταιρείες σε 6 χώρες, οι οποίες απασχολούν συνολικά 5.800 εργαζομένους, με δραστηριότητες που καλύπτουν το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας, το business cloud software, καθώς και τον κλάδο του consumer finance.

Αντίστοιχα, η VNK Capital (σ.σ. το αρκτικόλεξο προέρχεται από τα αρχικά των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου) που συστήθηκε μετά το επιτυχημένο deal παραχώρησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Pharmathen στο επενδυτικό fund BC Partners, είναι η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών που ίδρυσε η οικογένεια Κάτσου με στόχο την υλοποίηση επενδυτικών τοποθετήσεων σε τομείς και δραστηριότητες με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.  Από τον Απρίλιο του 2016 τη θέση του Managing Director της VNK Capital έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Γεωργαλάς, έμπειρος μάνατζερ με θητεία ως CFO στην Olympia Development, τη Pharmathen και παλαιότερα στην Intracom.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που καταγράφεται σημαντική πρόοδος για την επένδυση στο Ελληνικό καθώς το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικές αλλαγές επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του επενδυτή, ούτε στο μείζον θέμα του ύψους των κτιρίων. Πλέον οδεύει προς κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Νίκος Χρυσικόπουλος (Capital.gr)