Πλήθος επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων παραβρέθηκαν στο χθεσινοβραδινό επιχειρηματικό δείπνο που παρέθεσε ο ΣΘΕΒ, στο ξενοδοχείο Imperial της Λάρισας, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ομιλία του κ. Γεωργιάδη επιφύλαξε μεταξύ άλλων και δύο σημαντικά νέα σχετικά με θέματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το πρώτο είναι ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν σκέψεις να εκχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η αξιολόγηση των επενδυτικών φακέλων που οι επιχειρήσεις καταθέτουν στον Αναπτυξιακό νόμο, ένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η παραλυτική γραφειοκρατία.

Το δεύτερο αφορά στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας. Για τις ΒΙ.ΠΕ. ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαχείρισή τους να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή καθώς το σημερινό καθεστώς Τράπεζα Πειραιώς και δημόσιο κρίνεται αναποτελεσματικό. Μάλιστα τόνισε ότι για την τράπεζα Πειραιώς οι ΒΙ.ΠΕ. της χώρας είναι επιβαρυντικές καθώς δεν της αποφέρουν κέρδος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, στην ομιλία του, επισήμανε πως «το μείζον είναι, ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί για την Ελλάδα του σήμερα αναγκαίο όρο εθνικής επιβίωσης» επισημαίνοντας πως για να υπάρξουν επενδύσεις χρειάζεται «να υπάρξει ένα περιβάλλον στην Ελλάδα που θα πείσει τους επενδυτές ότι δεν θα χάσουν τον χρόνο τους και θα έχει και μια καλή πιθανότητα κέρδους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, γίνεται προσπάθεια να πεισθεί ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ώστε να «αξιοποιηθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα» και κάλεσε τους επενδυτές να αρχίσουν να ετοιμάζουν επιχειρηματικά σχέδια.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας αποκαλύπτοντας ότι σε σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας αποδεικνύεται η περισσότερο φιλική στην προσέλκυση επενδύσεων.

Με θετικά λόγια για το έργο της κυβέρνησης αλλά και με αιτήματα προς τον υπουργό ήταν η ομιλία του προέδρου ΣΘΕΒ Αχιλλέα Νταβέλη, όπως και του αντιπροέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στο επενδυτικό κλίμα και στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου.

Τέλος ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επεσήμανε την θετική συμβολή του κ. Γεωργιάδη ως προς την συνεργασία τους για θέματα της Θεσσαλίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα ίδρυσης ογκολογικού κέντρου στη Θεσσαλία για την καταπολέμηση του καρκίνου, μια κορυφαία επένδυση στον τομέα της Υγείας  σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr