Η Mediterranean Gas, που σχεδιάζει την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) “Αργώ” στον Παγασητικό κόλπο, είναι μια από τις είκοσι επτά εταιρείες συνολικά, εκ των οποίων οι 17 διεθνείς, που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη χρήση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, υποβάλλοντας αιτήματα για δέσμευση δυναμικότητας στο Market Test του ΔΕΣΦΑ. 

Βέβαια η φάση αυτή δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα σε ότι αφορά τις πραγματικές διαθέσεις των επενδυτών καθώς τα αιτήματα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Οπότε είναι άγνωστο αν τελικά η Mediterranean Gas, μετά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων αλλά κυρίως την πληθώρα των επενδύσεων του είδους, εμείνει στα σχέδιά της. 

Οι υπόλοιπες 10 είναι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ποσοστό 40% των αιτημάτων υποβλήθηκε από εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά. Σημαντικό, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, ήταν το ενδιαφέρον όχι μόνο για τα υφιστάμενα αλλά και τα νέα σημεία διασύνδεσης του FSRU Αλεξανδρούπολης, του IGB, του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και των υπό ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο. 

Ο ΔΕΣΦΑ αξιολογεί τις μη δεσμευτικές προσφορές για να εκπονήσει αναλυτικό σχέδιο πρότασης έργου, προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαραίτητες επενδύσεις για την επέκταση των υποδομών του συστήματος φυσικού αερίου. 

Η δεσμευτική φάση του Market Test θα ξεκινήσει εντός του 2024.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr