Δεκάδες κρούσματα εξαπάτησης ανυποψίαστων προμηθευτών που έχουν συναλλαγές με Δήμους της Θεσσαλίας εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες.

Οι απατεώνες αντιγράφουν τα στοιχεία τιμολογίων και προμηθευτών - που οι Δήμοι ενέκριναν προς πληρωμή και ανάρτησαν υποχρεωτικά στην Διαύγεια -, ώστε να εξαπατήσουν τους ενδιαφερόμενους.

Ο προμηθευτής δέχεται τηλεφώνημα από υποτιθέμενο υπάλληλο του Δήμου ο οποίος του αναφέρει τον τίτλο του έργου και τον αριθμό του τιμολογίου που πρόκειται να πληρωθεί, και του ζητάει τον IBAN του λογαριασμού του για να του καταθέσει τα χρήματα.

Του διευκρινίζει όμως ότι επειδή έχει αλλάξει η πολιτική απορρήτου της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος, θα του σταλεί ένα λίνγκ για να βάλει τους κωδικούς του για να προχωρήσει η πληρωμή.

Πράγματι ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ένα λίνγκ που τον οδηγεί σε ένα περιβάλλον τράπεζας που μοιάζει με το πραγματικό, γεγονός που τον πείθει να βάλει τους κωδικούς του.

Ο υπάλληλος – απατεώνας παραμένει πάντα στο τηλέφωνο έτοιμος να …βοηθήσει, και αμέσως τον ενημερώνει ότι για να ολοκληρωθεί η πράξη πρέπει να βάλει και τον μοναδικό κωδικό που θα του σταλεί με SMS στο κινητό του.

Από εκεί και μετά ο δρόμος είναι ανοιχτός ώστε οι κλέφτες να αδειάσουν τον λογαριασμό του, εκτός αν η τράπεζα προλάβει και μπλοκάρει την συναλλαγή.

Οι αντιδράσεις των τραπεζών στον τομέα της προστασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τελευταία. Ειδικό λογισμικό μπλοκάρει κάθε ασυνήθιστη απόπειρα μεταφοράς χρημάτων και ενημερώνει τον κάτοχο.

Εντούτοις δεν συμβαίνει πάντα και για αυτό αρκετοί στην αγορά την έχουν εξαπατηθεί χάνοντας χρήματα από τον λογαριασμό τους.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ υπάλληλοι ΟΤΑ που εδρεύουν στο νομό Λάρισας, οι καταγγελίες που έχουν δεχτεί από συνεργάτες τους προμηθευτές υπερβαίνουν τις δέκα.

Οι περισσότεροι ήταν τυχεροί επειδή κάτι υποψιάστηκαν, ενώ άλλους τους έσωσε ο προληπτικός μηχανισμός της τράπεζας. Μερικοί όμως την πάτησαν, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της αστυνομίας δεν είναι εύκολο με τις συμμορίες του είδους, καθώς τα χρήματα καταλήγουν και σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Περιττεύει να πούμε ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Κώστας Τόλης Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)