Διψήφια αύξηση παρουσίασε το αεροδρόμιο της Σκιάθου τον φετινό Ιούλιο, έναντι εκείνου του 2019. Όμως, μπορεί στα 14 περιφερειακά αεροδρόµια που διαχειρίζεται η Fraport Greece η επιβατική κίνηση να ανέκαµψε τον Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου µήνα του 2019, κατά 11,1%, όµως, δεν εµφανίζουν όλοι οι αερολιµένες θετικούς ρυθµούς αύξησης αφίξεων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Fraport Greece, από τους συνολικά 5,9 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες τον προηγούµενο µήνα, περίπου 5,2 εκατ. άτοµα έχουν περάσει από τα αεροδρόµια σε Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κω, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο. Από τα οκτώ αυτά αεροδρόµια, που αντιπροσωπεύουν σε απόλυτους αριθµούς τη µερίδα του λέοντος των επιβατών, το µεγαλύτερο ποσοστό ανόδου, συγκριτικά µε τον Ιούλιο του 2019, εµφανίζουν η Σαντορίνη (+36,2%), τα Χανιά και η Κέρκυρα µε περίπου 21% το καθένα, η Μύκονος (+16,6%), η Ρόδος (+10,4%), η Ζάκυνθος (+8,8%) και η Κως (+7,2%).

Στον αντίποδα, η Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόµη καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα µε το 2019, µε την επιβατική κίνηση του αεροδροµίου «Μακεδονία» να είναι χαµηλότερη κατά 9,6% σε σύγκριση µε τον Ιούλιο του 2019. Οι επιδόσεις του συγκεκριµένου αεροδροµίου –του δεύτερου µεγαλύτερου της Ελλάδας– που παραµένουν χαµηλότερες, σε σχέση µε τα επίπεδα πριν από την κρίση, αποτελούν την αιτία για την οποία κύκλοι της Fraport Greece εκφράζουν συγκρατηµένη αισιοδοξία, παρά την ευρύτερη βελτίωση των µεγεθών. Στο «κλαµπ» των αεροδροµίων που εµφανίζουν χάσµα έναντι του 2019 ανήκουν αυτά σε Σάµο (-6,8%), Καβάλα (-12,8%) και Μυτιλήνη (-13,3%), των οποίων η συνολική επιβατική κίνηση διαµορφώθηκε τον Ιούλιο σε 194,6 χιλ. επισκέπτες.

Επίσης, τα αεροδρόµια σε Κεφαλονιά, Ακτιο (μαζί και η Σκιάθος), που καταγράφουν διψήφια αύξηση αφίξεων έναντι του Ιουλίου του 2019, εµφανίζουν αθροιστικά κίνηση περίπου µισού εκατοµµυρίου επιβατών, που αντιστοιχεί στο 1/10 του συνολικού αριθµού των διακινηθέντων ατόµων από τα 14 περιφερειακά αεροδρόµια. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις της µητρικής της Fraport Greece (Fraport AG) για το σύνολο του 2022 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόµια, ανά τον κόσµο, που έχει υπό τη διαχείρισή της θα διαµορφωθεί στο 90% των επιπέδων του 2019.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr