Υψηλά ποσοστά ανάπτυξης σηµείωσε και τον Σεπτέµβριο η βιοµηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας –τουλάχιστον µέχρι τις αρχές του φθινοπώρου– ισχυρές αντοχές στο αυξηµένο κόστος λειτουργίας των βιοµηχανικών µονάδων που προκαλούν οι ανατιµήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Η αύξηση βεβαίως της βιοµηχανικής παραγωγής σχετίζεται σε µεγάλο βαθµό µε το γεγονός ότι φέτος έχει επανεκκινήσει σε παγκόσµιο επίπεδο η οικονοµική δραστηριότητα, σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε πέρυσι. Αλλος παράγοντας, ακόµη πιο σηµαντικός, είναι ότι είναι πολύ υψηλή η ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα του κλάδου των τροφίµων, ενώ αρκετές ξένες εταιρείες της βιοµηχανίας της µόδας έχουν αρχίσει να στρέφονται σε ελληνικές εταιρείες κατασκευής ενδυµάτων, λόγω των προβληµάτων που παρατηρούνται στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης βιοµηχανικής παραγωγής αυξήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2021 κατά 9,7% σε σύγκριση µε τον Σεπτέµβριο του 2020, έναντι µείωσης 2,1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 µε το 2019. Ο µέσος γενικός δείκτης βιοµηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2021, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 9,5%, ενώ ο γενικός δείκτης βιοµηχανικής παραγωγής του Σεπτεµβρίου 2021 αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση µε τον Αύγουστο του 2021.

Οι κλάδοι της µεταποίησης µε τις µεγαλύτερες αυξήσεις βιοµηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση είναι οι ακόλουθοι: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (40,9%), κατασκευή µηχανοκίνητων οχηµάτων, ρυµουλκούµενων και ηµιρυµουλκούµενων οχηµάτων (39,2%), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (24,5%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισµού (20,6%), βιοµηχανία δέρµατος και δερµατίνων ειδών (20,1%), κατασκευή µηχανηµάτων και ειδών εξοπλισµού (14,3%), ποτοποιία (13,3%), φαρµακοβιοµηχανία (12,6%), κατασκευή µεταλλικών προϊόντων (12,5%), κατασκευή ειδών ένδυσης (12,2%). Εξαιρετικά σηµαντική είναι η αύξηση κατά 7,5% της παραγωγής στη βιοµηχανία τροφίµων, τον µεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής µεταποίησης, µετά τον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς και η αύξηση κατά 8,2% της παραγωγής της χηµικής βιοµηχανίας.

Από τη σύγκριση του µέσου δείκτη βιοµηχανικής παραγωγής Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2021 µε τον µέσο δείκτη βιοµηχανικής παραγωγής Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2020 προκύπτει αύξηση της παραγωγής στη µεταποίηση κατά 8,5%, µε τις καλύτερες επιδόσεις να σηµειώνουν οι ακόλουθοι κλάδοι: κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισµού (25,7%), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (24%), βιοµηχανία δέρµατος και δερµατίνων ειδών (18,4%), παραγωγή άλλων µη µεταλλικών ορυκτών προϊόντων (17,8%), κατασκευή µεταλλικών προϊόντων (17,3%), κατασκευή λοιπού εξοπλισµού µεταφορών (16,3%), ποτοποιία (16,1%), κατασκευή ειδών ένδυσης (15,2%).

Υπενθυµίζεται ότι σηµαντική ενίσχυση της µεταποιητικής δραστηριότητας έχει δείξει και ο δείκτης υπευθύνων προµηθειών στη µεταποίηση (δείκτης PMI). Ωστόσο, η IHS Markit που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη σηµείωσε στην τελευταία ανάλυσή της (1η Νοεµβρίου 2021) ότι «η έλλειψη σε υλικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει απειλή για την αύξηση της παραγωγής του µεταποιητικού τοµέα µέσα στους επόµενους µήνες».

thessaliaeconomy.gr