Παραδόθηκε της Τρίτη στην ΕΡΓΗΛ  ποσό ύψους 1.420.000€ από τους λογαριασμούς της ΔΕΥAMB στην Τράπεζα Πειραιώς, στους οποίους η τεχνική εταιρεία έχει επιβάλει , με δικαστική απόφαση, κατάσχεση εις χείρας τρίτων λόγω οφειλών της ΔΕΥΑΜΒ προς την ίδια από παλιότερα έργα, τα οποία, κατά την δημοτική αρχή Μπέου, είναι αμφισβητούμενα και προϊόντα διαπλοκής.

Πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση μετά την κατάσχεση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την τελική εξόφληση της επιχείρησης.

Το οξύμωρο στην νέα εξέλιξη είναι ότι τόσο η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ όσο και η δημοτική αρχή Μπέου, επιτίθενται με σκληρές ανακοινώσεις τους κατά της τράπεζας Πειραιώς όπου βρίσκονται οι κατασχεμένοι λογαριασμοί, επειδή η τράπεζα ... εφάρμοσε το νόμο και παρέδωσε τα χρήματα στην ΕΡΓΗΛ¨. Λες και θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά.

H ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ

Παρ’ ότι εκκρεμεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και Βόλου η εκδίκαση των ανακοπών και των ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΡΓΗΛ και της εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ αναγκαστικής εκτέλεσης προκειμένου να προστατευθούν τα χρηματικά διαθέσιμα της δημοτικής επιχείρησης στις τράπεζες.

Παρ’ όλο που το μήνα Αύγουστο αναστέλλεται πάσα εκτέλεση (αρθρ. 147 επ. ΚΠολΔ). Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κώδικα περί δικών του Δημοσίου (Κ.Δ. από 26.6./10.7.1944, Α΄ 139) προβλέπεται ότι σε όλες τις δίκες του Δημοσίου δεν τρέχει καμία προθεσμία εις βάρος του κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, οι οποίες, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 1756/1988 (Α΄ 35), αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν την 15η Σεπτεμβρίου. Αν και κατ ‘αρθρ. 276 ΚΔΚ οι ΔΕΥΑ απολαμβάνουν των δικονομικών προνομίων του Δημοσίου.

Παρόλο που επανειλημμένως με εξώδικα που έχουμε επιδώσει δια δικαστικών επιμελητών στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η ΔΕΥΑΜΒ, ήτοι και στην τράπεζα Πειραιώς, έχουμε καταδείξει τον ακατάσχετο χαρακτήρα των τραπεζικών λογαριασμών της, διότι αφορούν σε ανταποδοτικά τέλη, μισθοδοσίες αλλά και δημόσια έργα, όπως άλλωστε έχει ήδη νομολογηθεί σύμφωνα με την υπ’αρ. 17/2002 απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ επιπλέον έχουμε με έμφαση επισημάνει την αξίωση της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ ύψους περί τα 6.500.000€ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα και επί των οποίων αναμένεται απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας.

Ωστόσο και παρόλα τα ως άνω, κατά πρωτοφανή αδιαφορία και για τη δημόσια υγεία και το δημόσιο σκοπό που επιτελεί η ΔΕΥΑΜΒ με την χρηματοδότηση των υποδομών της, των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της, η τράπεζα Πειραιώς σήμερα, μέσα στον Αύγουστο, παρέδωσε δια τραπεζικής επιταγής το δεσμευμένο ποσό περί το 1.420.000€ στην ΕΡΓΗΛ όλως αδικαιολογήτως.

Η ΔΕΥΑΜΒ καυτηριάζει την απαράδεκτη αυτή κίνηση της τράπεζας Πειραιώς και δηλώνει ότι θα στραφεί εναντίον της ενώπιον των Αστικών και Ποινικών δικαστηρίων προκειμένου να υπερασπίσει τα δίκαιά της, διεκδικώντας τη δέουσα αποζημίωση και αναζητώντας την ενοχή των υπευθύνων.

Ο Δήμος Βόλου

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα η δημοτική αρχή Βόλου αναφέρει:

Έντονη οσμή σκανδάλου αποπνέει η ενέργεια των υπευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, που με την παράνομη, ανήθικη και έξω από κάθε λογική ενέργειά τους στη ληστρική επίθεση της ΕΡΓΗΛ κατά της περιουσίας του λαού του Βόλου, απέδειξε για μια ακόμη φορά γιατί στη συνείδηση όλων έχει καταστεί από τις πρωτεργάτιδες δυνάμεις της διαπλοκής που ευθύνονται άμεσα για την χρεοκοπία της πατρίδας μας και την φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού μας.

Ο Δήμος Βόλου δεν πρόκειται να ανεχτεί την προκλητική και εξόχως σκανδαλώδη αυτή ενέργεια, κατά παράβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας και δεοντολογίας και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων μετείχαν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην λεηλασία των χρημάτων του Βολιώτικου λαού, με την ελπίδα ότι δεν θα προσκρούσει σε επίορκους δικαστές, όπως δυστυχώς κατά καιρούς υπάρχει η βάσιμη αίσθηση ότι έχει συμβεί.

Με βαθιά θλίψη διαπιστώνουμε, ότι οι θυσίες στις οποίες δικτατορικά και ετσιθελικά καταδικάστηκε ο ελληνικός λαός για να ανακεφαλαιωθούν και να διασωθούν τράπεζες, όπως η Πειραιώς, που διασπάθισαν και ξεκοκάλισαν τα χρήματα των πολιτών, πήγαν τελείως χαμένες και οι ίδιες άθλιες πρακτικές και νοοτροπίες εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Καλούμε τους πολίτες και όλους τους φορείς του Βόλου, συνειδητοποιώντας την πρόκληση και την σε βάρος τους αθλιότητα, να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους με την συγκεκριμένη Τράπεζα, που εν τοις πράγμασιν αποδεικνύεται ότι δεν τους σέβεται και δεν τους τιμά.

Για την πλήρη και συνολική αντίδραση του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος θα δώσει συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ.