Όσοι είχαν προβλέψει πως οι ανακατατάξεις και οι επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, o οποίος περιλαμβάνει και την κλινική του Ιασώ στη Θεσσαλία, θα είχαν συνέχεια και έντονο ενδιαφέρον, επιβεβαιώνονται από τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά τα deals του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, που μέσω της θυγατρικής του Hellenic Healthcare ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό του το Metropolitan, τη γενική κλινική Iaso General και στη συνέχεια έκανε την κίνηση- ματ με προσφορά για την απόκτηση του 70,38% της MIG στον όμιλο Υγεία (που ολοκληρώθηκε και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών με τίμημα στα 0,95 ευρώ), η μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού που δέχθηκε ο όμιλος Ιασώ και η διενέργεια due diligence, αλλάζει και πάλι τη σκακιέρα στην αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Τα ονόματα των funds Oaktree και Farallon που μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται αρμοδίως από πηγές του ομίλου. Εντούτοις ακούγεται έντονα πως πρόκειται για αμερικανικό private equity fund.

Με τη CVC να έχει εξελιχθεί σε βασικό "πόλο” του χώρου, η δημιουργία ενός έτερου ανταγωνιστικού παίχτη έχει τεθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό, τόσο από εγχώριους ομίλους, τόσο και από κεφάλαια του εξωτερικού. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως σημειώνουν στο Capital.gr. στελέχη που έχουν γνώση του χώρου και των τελευταίων εξελίξεων, χτυπάει "κόκκινο” και τους τελευταίους μήνες γνωστά funds έχουν βολιδοσκοπήσει ευκαιρίες για ενδεχόμενη τοποθέτησή τους στο περιβάλλον της παροχής υπηρεσιών περίθαλψης και έχουν έρθει σε επαφές με παράγοντες μεγάλων κλινικών, συζητώντας πιθανές συνεργασίες.

Ένας πόλος, εξηγούν φορείς της αγοράς, που μπορεί να θέσει στο κέντρο του το Ιασώ. Εκτός από τη γενική μαιευτική και γυναικολογική κλινική στο Μαρούσι δυναμικότητας 486 κλινών, έχει την παιδιατρική κλινική Ιασώ Παίδων, το Ιασώ Θεσσαλίας, το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτη, καθώς και την τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων Med stem. Ο όμιλος βελτιώνει σταθερά τα οικονομικά του αποτελέσματα, ενισχύοντας τη θέση του μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της κλινικής του Χολαργού στη CVC.

Στο φετινό εξάμηνο,  τα καθαρά κέρδη της Ιασώ ανήλθαν σε 11,26 εκατ. ευρώ, έναντι 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο κατά 93,42%.  Στη χρήση του 2017, τα καθαρά κέρδη του ομίλου είχαν άνοδο 286,6%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 10,51 εκατ. ευρώ, από 2,72 εκατ. ευρώ το 2016. Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία του ομίλου με τη CVC, η Hellenic Healthcare ανέλαβε το δανεισμό της Ιασώ General (περίπου 28 εκατ. ευρώ) και κατέβαλε στο Ιασώ 19,4 εκατ. ευρώ. Η Ιασώ General αποτιμήθηκε στα 48 εκατ. ευρώ.

Είναι δε ενδεικτικό πως η μετοχή του Ιασώ έχει καταγράψει ραγδαία άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες (από 0,67 ευρώ ανά μετοχή ένα μήνα πριν), με άνοιγμα την Παρασκευή στα 1,15 ευρώ, ενώ έκρηξη καταγράφεται και στον όγκο των συναλλαγών.

Με τις ανακατατάξεις στο χώρο να βρίσκονται στο ζενίθ, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τους επόμενους πιθανούς στόχους της αγοράς. Ο πρώτος φαίνεται να είναι ο όμιλος της Ευρωκλινικής για τον οποίο κατά το ρεπορτάζ έχουν γίνει συζητήσεις με funds προκειμένου να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο. Ο δεύτερος, το μαιευτήριο Ρέα για όσους αναζητούν πάτημα στα νότια προάστια.

Mε πληροφορίες από Βίκυ Κουρλιμπίνη (Capital.gr)