Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τους να προχωρήσουν σε άμεση και οριστική αποκατάσταση των ανισοτήτων που προέκυψαν από την αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο κρασί, να προβούν σε ενέργειες που θα αποτρέψουν στο μέλλον την εφαρμογή παράνομων εμπορικών πρακτικών και με την ευκαιρία της επανεξέτασης του ζητήματος, να λάβουν μέτρα ελέγχου των ποικιλιών που οινοποιούνται και συμμετέχουν σε ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους θεσπίζοντας την ιχνηλασιμότητα του αμπελοτεμαχίου και των σταφυλιών που οινοποιούνται.

Ταυτόχρονα επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ότι ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού φόρου στο κρασί, σε συνδυασμό με τις παράνομες εμπορικές πρακτικές, οδήγησε τις επιχειρήσεις του κλάδου σε μεγάλα έξοδα με αντίστοιχη μείωση της ρευστότητας και τις έθεσε αντιμέτωπες με καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Ο ΣΜΟΕ ζήτησε να μεριμνήσει το ΥΠΟΙΚ να επιστραφεί ο ήδη προκαταβεβλημένος ΕΦΚ και ο ΦΠΑ αυτού που αφορά αδιάθετη ποσότητα που υπάρχει στις εγκαταστάσεις των μικρών οινοποιών και επίσης τα ποσά που αντιστοιχούν στις εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις και τα οποία οι μικροί οινοποιοί παραγωγοί έχουν προπληρώσει για τα έτη 2016, 2017 και 2018. 

Ακόμα ένα θέμα που έθεσε και ζήτησε την άμεση εφαρμογή του, είναι  η ιχνηλασιμότητα των σταφυλιών που διακινούνται και συμμετέχουν σε ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους. Είναι πολύ σημαντικό το ΥΠΑΑΤ να επενδύσει στην προμήθεια ενός νέου λογισμικού ώστε να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του αμπελοτεμαχίου (παραγωγός, αμπελοτεμάχιο, ποικιλία, σημείο διάθεσης κ.α). Σημαντική είναι και η συνεργασία των περιφερειών ώστε να διασφαλιστεί η υπεραξία των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ρόλος των ΔΑΟΚ είναι σημαντικός αφού θα πρέπει οι ΔΑΟΚ να κάνουν συστηματικούς ελέγχους για την προέλευση των σταφυλιών που οινοποιεί κάθε οινοποιείο. 

Κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς 1) να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην αγορά από την εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης του κου Αλεξιάδη 2) να προβούν άμεσα στην αυτονόητη κατάργηση της απόφασης που θέλει την επιβολή της ογκομέτρησης 3) να επιστραφεί ο ήδη προκαταβεβλημένος ΕΦΚ και ο ΦΠΑ αυτού που αφορά αδιάθετη ποσότητα που υπάρχει στις εγκαταστάσεις των μικρών οινοποιών 4) να υιοθετήσουν μέτρα που να στοχεύουν στην ιχνηλασιμότητα του οινοποιήσιμου σταφυλιού και την προστασία των ποικιλιών που συμμετέχουν σε ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων. 

Τέλος, ο ΣΜΟΕ προέτρεψε τα μέλη του να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν ως την Παρασκευή που φαίνεται ότι θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣΤΕ ώστε να γίνει γνωστό το σκεπτικό της και ποια ακριβώς οφέλη προκύπτουν για τον κλάδο της οινοποιίας. Κατόπιν επικοινωνίας με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ενημερωθήκαμε ότι περιμένουν και από την πλευρά τους να πάρουν την απόφαση στα χέρια τους και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Η συνήθης τακτική είναι να διορθώνονται οι αποφάσεις σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. Συνεπώς προτρέπουμε όλους τους μικρούς οινοποιούς, να μην λάβουν υπόψη τους υποδείξεις που δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα αλλά σε εικασίες και να μην αποκλίνουν από τη νομιμότητα ακολουθώντας άστοχες και ενίοτε παραπλανητικές δηλώσεις που ανακοινώνουν την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί και αναφέρονται σε τροποποίηση των τιμολογήσεων. Την κατάργηση ελπίζουμε να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχει υποσχεθεί. 

    ΣΜΟΕ

Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος