Σοβαρές αλλαγές στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για την παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ και στα μέλη των οικογενειών τους, εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος είναι να κατευναστούν οι Βρυξέλλες και να σταματήσει όσα απίστευτα καταγγέλλονται για το σημερινό μοντέλο, κυρίως μέσω της δράσης Κινέζων αετονύχηδων και εγχώριων συνεργατών τους.

Η ακύρωση του προγράμματος παροχής υπηκοότητας σε επενδυτές που προωθούσε η Κύπρος, έπειτα από τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών, έρχεται να επιβεβαιώσει τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθούν στενά τα προγράμματα «Χρυσή Βίζα» αρκετών κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόσφατη έρευνα του Vice αποκάλυψε πως ακίνητα με αντικειμενική αξία 50.000 ή 60.000 ευρώ εμφανίζονται να έχουν πωληθεί σε Κινέζους αγοραστές έναντι 250.000 ευρώ ή και ακριβότερα. Επιπλέον, το ίδιο σπίτι έχει αγοραστεί από δύο Κινέζους επενδυτές που εξασφάλισαν «Χρυσή Βίζα»! Επίσημα στοιχεία για τη δράση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων δεν υπάρχουν, αφού ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η κινεζική έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το φαινόμενο. Όμως πρόκειται για κοινό μυστικό στην αγορά ακινήτων πως «κάτι βρωμάει» με τις αγοραπωλησίες όπου εμπλέκονται κυρίως Κινέζοι.

Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι τελευταίοι εμφανίζονται να αγοράζουν με 250.000 ευρώ διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες συνοικίες των Αθηνών, που κοστίζουν πολύ φθηνότερα, επειδή στην πραγματικότητα τους επιστρέφονται χρήματα στην Κίνα, δίνουν και παίρνουν. Βέβαια οι ενδιάμεσοι λαμβάνουν σημαντικότατη προμήθεια αφού οι αγοραστές ακινήτων παίρνουν βίζα με την οποία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν με πολύ λιγότερα χρήματα από τις 250.000 ευρώ που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Ήδη έχουν κατατεθεί και αγωγές από Κινέζους στον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών, καθώς θεωρούν πως εξαπατήθηκαν από συμπατριώτες τους και ενίοτε Έλληνες συνεργάτες των τελευταίων. Πρόκειται για καταγγελίες που μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά αναγκάζουν την κυβέρνηση να μελετήσει αλλαγές στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», προκειμένου να περιοριστεί η δράση τέτοιων κυκλωμάτων.

Οι μεσίτες εκτιμούν πως περίπου 2.500 έως 3.000 διαμερίσματα στην Αθήνα που ανήκουν σε Κινέζους είναι σήμερα κενά και αναξιοποίητα. Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» δεν επιβάλλει κάποιες ημέρες παραμονής στη χώρα μας για τους επενδυτές ακινήτων. Συνεπώς κάποιοι πιθανώς δεν γνωρίζουν ούτε πού βρίσκεται το διαμέρισμα που απέκτησαν, αφού η αγορά έγινε για να πάρουν την άδεια διαμονής που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όλη τη ζώνη Σένγκεν.

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν 7 στις 10 αγορές ακινήτων για ένταξη στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» έχουν γίνει από Κινέζους. Οι τελευταίοι κυριάρχησαν στο ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», καθώς έχουν λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό αδειών διαμονής, που έφταναν τις 5.770 στις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τη δεύτερη εθνικότητα που είναι οι Τούρκοι, με 577 άδειες παραμονής μέσω «Χρυσής Βίζας». Αν προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, τότε ο αριθμός των Κινέζων που έχουν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα φτάνει τις 17.475.

Η πλειοψηφία των κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» την τελευταία πενταετία, και υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, προέρχεται από την Κίνα.

Φώτης Κόλλιας euro2day.gr