Δεσμευτική απόφαση υπέρ της Ελλάδας εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Δανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία "φέτα", ούτε για τυριά που εξάγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το αίσιο τέλος στη χρόνια διαμάχη της χώρας μας με την Δανία, στο πλαίσιο προάσπισης της ελληνικής ΠΟΠ Φέτας, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος. "Ήταν πρακτική πολλών ετών, χώρες, όπως η Δανία, να παράγουν προϊόντα με σκοπό την εξαγωγή τους, ονομάζοντάς τα "φέτα", βασιζόμενες στη νομοθεσία που αναφέρει ότι, τα προϊόντα που παράγουν και εξάγουν, μπορούν να μην ακολουθούν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τη νομοθεσία του κράτους, στο οποίο απευθύνεται το τελικό προϊόν", τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι το ΠΟΠ προϊόν αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και καμία χώρα δεν μπορεί να προσβάλλει αυτό το δικαίωμα. "Η Ευρώπη αποδέχτηκε ότι καμία χώρα, ακόμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να ονομάσει το προϊόν της "φέτα", που σημαίνει ότι δεν μπορεί να το εξάγει και ως φέτα".

Το Δικαστήριο της Ευρώπης έκρινε ότι, η χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για τον προσδιορισμό μη καλυπτόμενων από την καταχώριση προϊόντων, που παρασκευάζονται στην Ένωση και προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες, δεν εξαιρείται από την απαγόρευση, την οποία προβλέπει ο κανονισμός, ο οποίος, παράλληλα, προστατεύει τις ΠΟΠ και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) ως δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η "φέτα" έχει καταχωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ το 2002 και ότι η συγκεκριμένη ονομασία επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας, το οποίο, μάλιστα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.

"ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ"

Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ τονίζει ότι, παρά την ευτυχή εξέλιξη, η Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσει την προσπάθειά της για την προστασία του ΠΟΠ, αν και η εν λόγω απόφαση αποτελεί σωστή εξέλιξη για τη φήμη της φέτας. "Το ανησυχητικό είναι ότι, ακόμα και μετά από αυτήν την εξέλιξη, πολλές εταιρείες, που προσβάλλονται από την απόφαση την Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πλειονότητά τους πολυεθνικές, θα μετακυλήσουν την παραγωγή "φέτας" εκτός Ευρώπης, για να μην έχουν αυτόν τον περιορισμό. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν σε χονδρική, σε μορφή μπλοκ. Χαιρόμαστε, αλλά δεν εφησυχάζουμε".

ΒΙΤΑΛΗΣ (ΔΟΦ): "ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΠ"

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέφερε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης. “Με χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση, υποδεχόμαστε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας, για την παραβίαση της χρήσης ονομασίας "φέτα", απόφαση που επισφραγίζει τον αγώνα της σημερινής Κυβέρνησης για την προστασία του τόσο σημαντικού προϊόντος για την εγχώρια οικονομία”, υπογράμμισε ο κ. Βιτάλης.

Όπως επισήμανε, με τη συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται σαφές ότι η διεθνής κοινότητα είναι με το μέρος της Ελλάδας και των παραγωγών της, ενώ καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ, η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της αυθεντικότητας του προϊόντος. "Στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, αγωνιζόμαστε να αφυπνίσουμε τον εκάστοτε υπουργό για τα αυτονόητα που πρέπει να πράξει για τον "Ελληνικό Χρυσό" και τη διασφάλισή του", είπε και κατέληξε, λέγοντας ότι, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από πλευράς της πολιτείας για την καταπολέμησή της νοθείας, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ): ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΠ

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να επιδείξουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα σχετικά με την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ, αναφέρει στο FnB Daily ο Μιχάλης Σαράντης, της Ελληνικά Γαλακτοκομεία και μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. "H απόφαση αυτή δείχνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διαφυλάττουμε την καλή έξωθεν μαρτυρία που έχει το παγκόσμιο προϊόν. Είναι σίγουρο ότι, μετά την απόφαση, ενισχύθηκε η θέση της Ελλάδος και η θέση της φέτας ως brand".

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily