Στη συμφωνία επί της… διαφωνίας για ζητήματα όπως είναι η αυστηρότητα των ποινών στους παραβάτες των κανόνων παραγωγής φέτας ΠΟΠ κατέληξαν λίγο πριν τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης φέτας, συνομιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Dairy Conference.

Βασικό σημείο του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα εισαχθεί προς ψήφιση από τη Βουλή φαίνεται ότι θα είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας στην περίπτωση που παραβιάσει τους κανόνες για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.

Σε αυτό διαφωνεί ο επικεφαλής των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, Μιχάλης Σαράντης που έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση μίας επιχείρησης που τζιράρει 1 εκατομμύριο ευρώ από τη φέτα και συνολικά 20 εκατομμύρια και στην οποία η επιβολή ποινής επί των συνολικών πωλήσεων «είναι άδικη για την επιχείρηση, αλλά και για τον νόμο, που για να ισχύσει θα πρέπει να είναι λογικός και δίκαιος». Ως πρόταση που θα καταθέσει ανέφερε τον πολλαπλασιασμό του προστίμου επί του τζίρου της φέτας, στο πλαίσιο συγκεκριμενοποίησης των ποινών «για να καταλάβουν όλοι ότι τελείωσαν τα ψέματα».

«Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ένας παλιότερος νόμος με πολλές ατέλειες», που επιτρέπει σε όσους διαπιστώνονται ως παραβάτες να είναι «οι τυχεροί της ιστορίας», είπε από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Γιάννης Βιτάλης, θίγοντας ως ευάλωτο σημείο της νομοθεσίας και την αντιδιαστολή στην οποία περιέρχονται οι νομικές διαδικασίες με τις δικαστικές αποφάσεις, με παράδειγμα τις υποθέσεις των Όμηρος και La Farm. «Είναι δικαίωμα του εμπλεκόμενου να υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα, αλλά με την κατάθεσή τους δεν συζητείται η υπόθεση, αλλά η αναστολή κάθε απόφασης», εξήγησε, προσθέτοντας πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επανεξετάσει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΑαΤ είναι η μόνιμη ανάκληση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ για να θεραπεύσει την παραβατικότητα.

H αύξηση της τιμής του γάλακτος

Στην «ευτυχή» συγκυρία της αύξησης των τιμών παραγωγών γάλακτος μαζί με την άνοδο των τιμών ζωοτροφών, που κατάφερε να σώσει την κτηνοτροφία αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Μποτός της γαλακτοβιομηχανίας Ρούσσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση εγχώριου γάλακτος λόγω του αυστηρότερου νομικού πλαισίου επί των ελληνοποιήσεων που έστρεψε τη βιομηχανία στην εσωτερική αγορά. Το 20% της αύξησης έχει μεν περάσει στην τιμή της φέτας, ωστόσο η αγορά δε μπορεί να σηκώσει περαιτέρω άνοδο, σύμφωνα με τον κ. Μποτό. 

Ακριβότερη η φέτα – Μικρότερη η κατανάλωση

Οι τιμές του γάλακτος και κατά συνέπεια της φέτας έχουν αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο, όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Σαράντης, που προέβλεψε ότι σε διαφορετική περίπτωση και με τις τιμές των ζωοτροφών στα ύψη θα μιλούσαμε για καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής. Τα στοιχεία της IRI δείχνουν ότι η μέση τιμή της φέτας – επί ζυγίω και συσκευασμένης – έχει ανέβει έως τον Σεπτέμβριο κατά 5%, όταν η αύξηση έφτασε το 2020 το 3%. Πάντως, οι Έλληνες έφαγαν μέχρι τον ίδιο μήνα λιγότερη φέτα από το 2020, καθώς συνολικά οι πωλήσεις ήταν το εννεάμηνο λιγότερες κατά 4%, αφού η ανάπτυξη του 1,5% της συσκευασμένης φέτας δεν κατάφερε να καλύψει τις απώλειες του 5,5% από τον πάγκο, την ώρα που τα «συγγενικά» είδη (π.χ. λευκό τυρί, ανθότυρο) βλέπουν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν.

Χριστίνα Παπαγιάννη