Μονόδρομος φαίνεται να είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις παραβάσεις σε βάρος του ΠΟΠ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες για νοθεία σε βάρος του "λευκού χρυσού" της χώρας. Ειδικότερα, μετά την καταγγελία των σουηδικών Αρχών για δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, που παράγουν φέτα ΠΟΠ για λογαριασμό των αλυσίδων, Αxfood και City Gross τον Ιούλιο, η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων του Αγροτικής Ανάπτυξης επέβαλλε πρόστιμο €165 χιλ. στην τυροκομική επιχείρηση της Βορείου Ελλάδος που διατηρεί και εγκαταστάσεις στην Λήμνο, μετά από εισήγηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, για μη τήρηση της νομοθεσίας στην παραγωγή και διακίνηση φέτας ΠΟΠ.

ΣΕ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο αφορά στα ακόλουθα: • Μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση • Πώληση 87,7 τόνων ανώριμου προϊόντος φέτας Για τις ανωτέρω παραβάσεις, η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων επέβαλε πρόστιμο €150 χιλ., που, σύμφωνα με το Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί και τη μεγαλύτερη κύρωση έως σήμερα, για ανάλογες παραβάσεις.

"ΞΕΣΤΟΚΑΡΟΥΝ ΠΑΛΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ"

Σημειώνεται ότι, στη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου, εξετάστηκαν και τρεις ακόμη υποθέσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, που εκκρεμούσαν από το 2010, 2011 και 2012, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να "καθαρίσει", όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, τον όγκο των υποθέσεων παραπομπών, που "λίμναζαν στα συρτάρια" επί δεκαετία. Για τις εν λόγω υποθέσεις του παρελθόντος, που αφορούσαν σε: • Ελλιπή σήμανση των μέσων συσκευασίας προϊόντος φέτας ΠΟΠ • Διακίνηση δύο φορές προϊόντος "Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ", χωρίς να φέρει στην επισήμανσή του όλες τις ενδείξεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, επιβλήθηκε πρόστιμο €10 χιλ. για την πρώτη και από €2.500 για κάθε μια εκ των παράνομων διακινήσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας

"ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει ακόμα κατατεθεί στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων, όπου και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα οριστικοποιηθεί το πρόστιμο, ενώ η εταιρεία αναμένει να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες. 

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, φορείς της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας επαναφέρουν το θέμα αλλαγής του πλαισίου των ποινών στις περιπτώσεις ανάλογων περιστατικών, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να αποτρέπουν τη σκέψη νοθείας. "Η νοθεία δεν γίνεται ποτέ κατά λάθος ή κατά τύχη, Εμπεριέχει πάντα δόλο. Έτσι, θα πρέπει οι κυρώσεις να είναι ποσοστό επί του τζίρου και θα πρέπει να είναι και αυξανόμενες, αναλόγως την υποτροπή και όχι απλώς αυξάνει το πρόστιμο. Δηλαδή η υποτροπή πρέπει να έχει κλείσιμο επιχείρησης, δεν γίνεται κατά λάθος νοθεία".

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Σύμφωνα με κύκλους του Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την υπόθεση που αφορά σε γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας, η οποία δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να φέρει την ονομασία φέτα. "Πρέπει να γίνει πλήρης στοιχειοθέτηση της υπόθεσης, ώστε να μην επιστραφεί από την Επιτροπή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση χάθηκε το παιχνίδι. Όποιες υποθέσεις έχουν φτάσει στην Επιτροπή έχουν και τις ανάλογες ποινές. Για την υπόθεση της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο όπως πάντα, ωστόσο είναι φανερό ότι οι διαδικασίες προχωρούν πολύ αργά. Αυτό πρέπει να αλλάξει". Υπογραμμίζουν δε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία θα επιφέρουν και αλλαγές στο ισχύον κυρωτικό πλαίσιο, καθώς οι ποινές που επιβάλλονται είναι δυσανάλογες σε σχέση με τη ζημιά που προκαλούν στη φήμη του ελληνικού ΠΟΠ, αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Στέλλα Αυγουστάκη Fnb Daily