Της Μαίρης Πασπαλιάρη* 

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθηκε η προκήρυξη της δράσης «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές». Πρόκειται για μια στοχευμένη δημόσια στήριξη, η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», χρηματοδοτείται δε με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ REACT EU).

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 26.000.000 ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 20.000.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 6.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. Η καταβολή της επιχορήγησης θα διατεθεί στο πλαίσιο του κανονισμού (Ε.Ε.) 1407/18.12.2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis), όπως ισχύει και θα υλοποιηθεί με βάση την εγκεκριμένη αναλυτική πρόσκληση της δράσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στη δράση είναι οι ακόλουθες:

1. Να υποβάλουν μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο των εγκαταστάσεων που διαθέτουν.

2. Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι και τις 31.12.2021.

3. Να δραστηριοποιούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή άλλη εγκατάσταση) στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές ακόλουθες περιοχές και σε διακριτό της οικίας τους χώρο, για τον οποίο αιτούνται ενίσχυση:

– Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας (Νομός Ευβοίας) – Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού (Νομός Ευβοίας)

– Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου στον Δήμο Μινώα - Πεδιάδος (Νομός Ηρακλείου) – Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου στον Δήμο Τυρνάβου (Νομός Λάρισας)

– Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου στον Δήμο Ελασσόνας (Νομός Λάρισας).

4. Να διαθέτουν μέχρι τις 31.12.2021 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ως κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στους μη επιλέξιμους ΚΑΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.

5. Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.

6. Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 ποσοστού τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2021 (συνολικός κύκλος εργασιών 2021 διά 365 επί αριθμό ημερών λειτουργίας έτους 2019). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο.

7. Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το εάν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis). Επισημαίνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, δημόσιες επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εξωχώριες εταιρείες καθώς και ωφελούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στη δράση «Εκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού» και η αίτησή τους βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης ή εγκρίθηκε.

Οπως αναφέρεται στην εγκεκριμένη πρόσκληση, σε κάθε επιχείρηση (διακριτός ΑΦΜ) για τον υπολογισμό της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης ως κατ’ αποκοπήν ποσό λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ποσών των πεδίων 581 (Παροχές σε εργαζομένους), 585 (Διάφορα λειτουργικά έξοδα) και 587 (Αποσβέσεις) του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019. Επί του ως άνω προσδιορισθέντος αθροίσματος, το οποίο αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων, εφαρμόζεται οριζόντιο ποσοστό 50%.

Η δημόσια χρηματοδότηση προορίζεται για την κάλυψη μελλοντικών επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης, και αποδίδεται στην επιχείρηση υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα για διάστημα έξι μηνών από την απόφαση χρηματοδότησής της, χωρίς να απαιτείται επαλήθευση των πραγματικών λειτουργικών δαπανών της για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν απαιτείται προσκόμιση τιμολογίων εξόδων και εξοφλήσεως αυτών.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis. gr/mis.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.espa.gr ή στην www. antagonistikotita.gr.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO