Δημόσια «κόντρα» με αφορμή την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (π.χ. μέσω Airbnb) ξέσπασε ανάμεσα στην Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων (ΟΜΑΣΕ) και τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Αφορμή στάθηκαν σχετικές δηλώσεις του προέδρου της πρώτης, κ. Δημήτρη Μπινιάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο αυτό κλάδο, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες ενισχύουν το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα και παράλληλα προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία προβολής της χώρας και της ομορφιάς της, που δύσκολα θα ήταν εφικτή διαφορετικά».

Ο ΣΕΤΚΕ από την πλευρά του εξέδωσε χθες μια ιδιαίτερα δηκτική ανακοίνωση, εγκαλώντας τον κ. Μπινιάρη για άγνοια όσον αφορά τα ζητήματα του τουρισμού. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «τα “σκιώδη” καταλύματα τύπου Airbnb στο μόνο που “βοηθούν” είναι στην ανεξέλεγκτη αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα του εγχώριου τουριστικού μας προϊόντος». Συμπληρώνει δε ότι τα καταλύματα τύπου Airbnb «φυτρώνουν σαν μανιτάρια» και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αυξηθεί τόσο, που μιλάμε πλέον για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ολοένα γιγαντώνεται, ενώ το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο έχει δομηθεί, δημιουργεί τεράστια διαφυγόντα κέρδη για το κράτος και αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση πρόσφατη εγκύκλιο που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσοι ιδιώτες μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω κάποιας σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα για τα ενοίκια. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται με συντελεστή 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για το εισόδημα που ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης. Προϋπόθεση για την άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας από ιδιώτες είναι η παροχή μόνο κλινοσκεπασμάτων.

Οσοι παρέχουν και άλλες υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητας, πρωινού) θα πρέπει να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να φορολογούνται ως νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα πάντως με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, η φοροδιαφυγή μέσω των τουριστικών βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ακίνητα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις –πέραν των αστικών κέντρων– και στην περιφέρεια.