Στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους ποντάρουν οι επιχειρήσεις, που δίνουν το "παρών" στη φετινή Sial στο Παρίσι. 

H έκθεση των 250.000 τ.μ., των 194 χωρών, και των 7.200 εκθετών, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 150.000 επισκέπτες. Η περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα θα είναι η Γαλλία.

Η έκθεση, που άρχισε στις 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, θα αποκαλύψει τις καταναλωτικές τάσεις του αύριο σε τρόφιμα και ποτά με τρία

καθημερινά συνέδρια, που θα διεξαχθούν από την Kantar TNS, τη XTC World Innovation και την Gira Conseil. 

Οι εξαγωγείς θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς τροφίμων και ποτών ανά γεωγραφική περιοχή, να ανακαλύψουν τα best selling προϊόντα και να πληροφορηθούν σχετικά με τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό και το στρατηγικό πλάνο των εξαγωγών τους.

Οι Έλληνες εκθέτες, κάποιοι εκ των οποίων από την Θεσσαλία, στοχεύουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους σε αγορές, που ήδη δραστηριοποιούνται, και στην επέκταση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. 

Οι ελληνικές συμμετοχές φτάνουν φέτος τις 105, ενώ το παρών θα δώσουν Περιφέρειες και Επιμελητήρια.

Δηλώσεις Κόκκαλη

Ο Θεσσαλός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη διεθνή έκθεση SIAL 2018. Ο κ. Κόκκαλης βρέθηκε δίπλα στον Γάλλο ομόλογό του, Ντιντιέ Γκιγιόμ, o οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την προηγούμενη Τρίτη (16/10), μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μακρόν. 

Ο κ. Γκιγιόμ ήταν αυτός που «έκοψε την κορδέλα» των εγκαινίων της μεγαλύτερης (μαζί με την Anuga της Κολονίας) έκθεσης Τροφίμων και Ποτών στον πλανήτη. Ο Βασίλης Κόκκαλης μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρηματίες, θεσμοί όπως τα επιμελητήρια και οι περιφέρειες, είμαστε όλοι παρόντες σε αυτή την εξαιρετική έκθεση, το κέντρο το επιχειρηματικό της βιομηχανίας των τροφίμων. Πράγματι η ελληνική συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά και δείχνει το σωστό πρόσωπο της Ελλάδας. Της Ελλάδας της δημιουργίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε:

«Είμαι έκπληκτος με την πολύ μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς η χώρα μας είναι 5η ανάμεσα σε όλες όσες βρίσκονται εδώ στο Παρίσι ενώ την προηγούμενη φορά ήταν 8η.

Συγχαίρουμε όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν και δηλώνουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων. Συνεπώς το στοίχημα μας είναι ένα: να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα τα ελληνικά τα οποία κερδίζουν συνεχώς τις αγορές. Για μια Ελλάδα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας».

Ο κ. Κόκκαλης επισκέφτηκε τα περισσότερα περίπτερα των Ελλήνων εξαγωγέων, ενώ πέρασε αρκετό χρόνο σε αυτά της ιδιαίτερης πατρίδας του: της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Από τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτήν τη μεγάλη έκθεση, οι περισσότερες είναι από τη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα από τη Μαγνησία και από τη Λάρισα. Πρόκειται για επιχειρήσεις με μεγάλο εξαγωγικό προσανατολισμό ιδιαίτερα στον τομέα της ελιάς αλλά και σε άλλων τροφίμων» συνέχισε ο υφυπουργός. «Είμαστε δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις Και ειδικά για την ελιά που έχει λυθεί το θέμα τις ‘Kalamata Olives’. Και είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα τους, ειδικά από τη στιγμή που στάθηκαν όρθιες την περίοδο της κρίσης και πληρώνοντας πάρα πολύ μεγάλο τίμημα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο επιχειρηματίας είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Λ.Ε με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ