Δυστυχώς η πρόληψη μέσω των ασφαλιστικών καλύψεων, που σε άλλες χώρες σώζει τις περιουσίες από την καταστροφή, στη Θεσσαλία είναι ελάχιστη.

Οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ, αφού μόνο το 10% των κατοικιών και των αγροτικών εκτάσεων είναι ασφαλισμένο.

Στην περιοχή μας ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Αναφορικά με τις κατοικίες, και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων είναι περίπου το ίδιο.

Ενώ σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20%, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Μαγνησία αγγίζουν μόλις το 10%.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι «κάθε όχημα για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο έγγραφο της Πυροσβεστικής, που δηλώνει τι συνέβη. Ακόμα και αυτό που χάθηκε, αποζημιώνεται», προσθέτουν.

 «Ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο όσα είναι (υποθηκευμένα) στην τράπεζα. Δεν έχουμε τόσα πολλά ασφαλιστήρια στον αγροτικό χώρο. Εκεί που είναι πολύ υψηλή ασφάλεια είναι στις επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγάλες», τονίζουν πηγές της αγοράς. Συμπληρώνοντας υποστηρίζουν ότι το ζήτημα, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι και καταλήγουν: «η ζημιά που φαίνεται στον Θεσσαλικό Κάμπο εκ πρώτης όψεως ξεπερνάει μόλις τα 300 εκατ. ευρώ για τις ασφαλιστικές, με το 80% των αποζημιώσεων να αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Τουλάχιστον να μας γίνει μάθημα για το μέλλον...

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr