Μετά τον κλάδο της εστίασης και η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος αντιμετωπίζει δυσκολίες στη στελέχωση των μονάδων της με ημερομίσθιο εργατικό δυναμικό. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, η δυσκολία στελέχωσης με το κατάλληλο προσωπικό ήταν ένα θέμα που ανέκαθεν υπήρχε, αλλά φέτος είναι πιο έντονο, τη στιγμή που, όπως μας λένε, οι μισθοί που ισχύουν αφορούν σε €700 καθαρό μηνιαίο μισθό, πλήρης ασφάλιση και 14 μισθούς σε ετήσια βάση.

"Φέτος, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία επηρέασε την λειτουργία του κλάδου και των μονάδων του, το πρόβλημα είναι πιο έντονο από κάθε άλλη φορά, καθώς δεν βρίσκεις ούτε Έλληνες, αλλά ούτε και μετανάστες, οι οποίοι να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως κάρτες εργασίας και άδειες παραμονής. Εκτιμούμε ότι οι Έλληνες, όπως δείχνουν οι συνθήκες, είτε ζουν με τα επιδόματα, είτε έχουν αλλάξει επάγγελμα".

Αν και ο κλάδος συνεχώς ανανεώνει τις αγγελίες ζήτησης εργασίας στα social media, το πρόβλημα παραμένει, καθώς όπως μας εξηγούν οι ίδιες πηγές, όσοι έρχονται για συνέντευξη και ζυγίζουν τις απαιτήσεις του επαγγέλματος με το επίδομα, συνήθως... κερδίζει το επίδομα. "Παρατηρούμε ότι από τους 10 υποψηφίους, οι 8 είναι γυναίκες, ενώ προ πανδημίας αυτή η αναλογία ήταν 50-50", λένε, τονίζοντας ότι πρόκειται για καθολικό φαινόμενο.

"Δεν το αντιμετωπίζουν μόνο εταιρείες στην επαρχία, αλλά και στην Αθήνα, όπου οι εταιρείες είναι πολύ κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η μετακίνηση είναι πολύ εύκολη. Το θέμα δεν είναι οι αποστάσεις". Επισημαίνουν τέλος, ότι εάν δεν σταματήσει το καθεστώς των αναστολών εργασίας και των επιδομάτων, το πρόβλημα θα συνεχιστεί.

Στέλλα Αυγουστάκη Fnb daily