Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά η Philip Morris International, μητρική εταιρεία της Παπαστράτος, ονειρεύεται ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα και ήδη εργάζεται γι΄αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα καπνικό προϊόν από το …μέλλον είναι και το IQOS. Μια επαναφορτιζόμενη ηλεκτρονική συσκευή που καταναλώνει μικρές ράβδους καπνού οι οποίες θερμαίνονται και παρέχουν στον καπνιστή την ποσότητα νικοτίνης του τσιγάρου χωρίς τις βλαβερές ουσίες που παράγονται από την καύση.

Ήδη η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων για την αδειοδότησή του ως καπνικό προϊόν μειωμένου κινδύνου η οποία θα είναι και η πρώτη άδεια του είδους παγκοσμίως.

Το IQOS, που προέκυψε μέσα από δεκαετή έρευνα στα εργαστήρια της Philip Morris International στην Ελβετία, κυκλοφορεί ήδη σε 20 χώρες και στην Ελλάδα το βρίσκει κανείς μέσα από το ήδη αναπτυσσόμενο δίκτυο των εταιρικών καταστημάτων ενώ πρόσφατα η Παπαστράτος προχώρησε σε συμφωνία και με τα Public για την διάθεσή του.

Στην Θεσσαλία λειτουργούν τους τελευταίους μήνες δύο καταστήματα IQOS τα οποία εγκαινιάστηκαν αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο στον Βόλο (Γκλαβάνη 54) τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, και το δεύτερο στη Λάρισα (Παναγούλη 15) το οποίο εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Προηγήθηκε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση των τοπικών Μέσων από εξιδεικευμένα στελέχη της Παπαστράτος τόσο για τα προϊόντα νέας γενιά της εταιρείας όσο και για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Το 2% του Ελληνικού προϋπολογισμού

Η Παπαστράτος έχει μεγάλη ιστορία στη χώρα μας καθώς ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Το 2003 εξαγοράστηκε από τη Philip Morris η οποία προχώρησε άμεσα σε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 μετακόμισε στον Ασπρόπυργο, όπου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί μια επένδυση σταθμό, εξαγωγικού χαρακτήρα, ύψους 300 εκ. ευρώ για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων από ελληνικά καπνά Ανατολής.

Η συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα το 2016 ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ από φορολογία, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού!

Επιπλέον η επιχείρηση αναπτύσσει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με επενδύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. 

Πολύ σημαντική είναι η συμβολή της στην τόνωση της απασχόλησης στην χειμαζόμενη Ελληνική αγορά εργασίας. Στην εταιρεία εργάζονται 800 άτομα, υπάρχει δίκτυο 25.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και 900 τοπικοί προμηθευτές.

Έχει μερίδιο αγοράς στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού στη χώρα μας 40%, ενώ το 50% των πωλήσεων αφορούν σε εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά του 50% της παραγωγής των ελληνικών καπνών το οποίο έχει ήδη ανανεωθεί για άλλα τρία. Παράλληλα οι αποθήκες του Παπαστράτου στο Αγρίνιο μετατράπηκαν σε ένα πανευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κέντρο της Philip Morris International για καπνά Ανατολικού τύπου.

Κώστας Τόλης