Μια νέα γενιά προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων σηματοδοτεί η συνεργασία του ΟΑΕΔ με την Google, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Στόχος της συνεργασίας είναι να προσφέρουν σε 3.000 ανέργους έως 29 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν 4 νέα πιστοποιητικά επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τομείς υψηλής ζήτησης όπως ανάλυση δεδομένων, διαχείριση έργου, τεχνική υποστήριξη

πληροφορικής και σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη (UX design). Στη δεύτερη φάση ο ΟΑΕΔ θα πλαισιώσει το πρόγραμμα κατάρτισης με ανάλογο απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι δικαιούχοι θα πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, κατά την οποία θα παρέχεται αμοιβή 550 ευρώ τον μήνα και ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη.

Ο ριζικός μετασχηματισμός του πλαισίου λειτουργίας αλλά και του περιεχομένου των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης αποτελεί μία από τις κομβικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και όπως επεσήμανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα - προπομπό για τη νέα γενιά προγραμμάτων κατάρτισης, που αφορά τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με την Google, αποτελεί και μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σε συνεργασία με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, καταρτίζεται σχέδιο νόμου με στόχο μια ριζική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται σε πέντε βασικές αρχές:

1. Επικέντρωση στις πραγματικές ανάγκες ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

2. Εμφαση στην ποιότητα και στην πιστοποίηση της κατάρτισης.

3. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

4. Σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση.

5. Συνεργασία με ποιοτικούς παρόχους.

Να σημειωθεί ότι, ενώ έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον χώρο της κατάρτισης τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχουν αποφευχθεί φαινόμενα τύπου «Σκόιλ Ελικίκου», αλλά και κανείς δεν γνωρίζει την ποιότητα των δράσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», μεταξύ των προωθούμενων δράσεων, όπως αυτές θα εξειδικευθούν στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μέσω των ΙΕΚ, ΚΕΚ και ΟΑΕΔ, περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός νέου συστήματος ποιοτικού ελέγχου, η βελτίωση του περιεχομένου της επαγγελματικής κατάρτισης, η συνεργασία με άλλους παρόχους / πανεπιστήμια αλλά και η αναμόρφωση ΛΑΕΚ έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, οι προωθούμενες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης που θα διασφαλίζουν ότι εργαζόμενοι και άνεργοι θα αποκτούν τις δεξιότητες οι οποίες θα αποτελέσουν πραγματικό εφόδιο στην αγορά εργασίας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε νέες δουλειές και υψηλότερους μισθούς, ειδικά κατά την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Αλλά και ο διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης επεσήμανε ότι η μείωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας απαιτεί νέες συμπράξεις, καινοτόμες δράσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Google Ελλάδας προσφέρουν σε 3.000 ανέργους έως 29 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν 4 νέα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τομείς υψηλής ζήτησης όπως ανάλυση δεδομένων (data analytics), διαχείριση έργου (project management), τεχνική υποστήριξη πληροφορικής (IT support) και σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη (UX design). Η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τις αιτήσεις θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Στη δεύτερη φάση ο ΟΑΕΔ θα πλαισιώσει το πρόγραμμα κατάρτισης με πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση, οι συμμετέχοντες να είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να γνωρίζουν αγγλικά και να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές (σε πρώτο επίπεδο). Η διάρκειά τους θα είναι από 100 έως 150 ώρες για το καθένα από αυτά. Ακολούθως, οι δικαιούχοι θα πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, κατά την οποία θα παρέχεται αμοιβή 550 ευρώ τον μήνα (για 22 ημέρες εργασίας) και ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη.

Οπως επεσήμανε η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου, τα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης Google Career Certificates αποτελούν μια παγκόσμια καινοτομία και είναι διαθέσιμα σε όλους όσοι θέλουν να ξεκινήσουν ή να επιταχύνουν την καριέρα τους, σε τομείς που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επαγγελματική ζήτηση.

Προπομπός των αλλαγών η συνεργασία του ΟΑΕΔ με την Google Ελλάδας για την εκπαίδευση 3.000 ανέργων.

Ρούλα Σαλούρου (Καθημερινή)