Τις πρώτες έξι παρθένες ορεινές περιοχές που θα προστατευθούν από κάθε ανθρωπογενή δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή αιολικών πάρκων, παρουσίασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Απάτητα βουνά» και βασίζεται σε μελέτη του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μάλιστα έχει και θεσσαλικό ενδιαφέρον καθώς, εκτός από τον Όλυμπο που ήδη προστατεύεται, περιλαμβάνει και το Όρος Χατζή στο νομό Τρικάλων. (φωτό)

Το ερώτημα είναι αν το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές που προτείνει το πανεπιστήμιο, καθώς το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να «βάλει φρένο» στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές.

Η πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, στην οποία προχωρεί για πρώτη φορά χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε προαναγγελθεί πέρυσι από τον πρωθυπουργό στην COP16 στη Γλασκώβη. Πρόκειται για «περιοχές άνευ δρόμων», δηλαδή μεγάλες εκτάσεις γης άνω των 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων (πλην μιας), οι οποίες δεν είναι κατακερματισμένες από ανθρώπινες δραστηριότητες και απέχουν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο δρόμο.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα Λευκά Oρη (θα προστατευθεί έκταση 382 τ. χλμ.), στην Τύμφη (202,75 τ. χλμ.), στον Ταΰγετο (143,23 τ. χλμ.), στον Σμόλικα (102,89 τ. χλμ.), στο Σάος (97,3 τ. χλμ.) και στο όρος Χατζή (45,61 τ. χλμ.). Οι πρώτες πέντε περιοχές, μαζί με τον Oλυμπο, που δεν συμπεριελήφθη γιατί ήδη προστατεύεται με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, είναι οι μεγαλύτερες παρθένες περιοχές στη χώρα μας.

Σε ερώτημα αν θα συμπεριληφθούν σύντομα και οι 16 εξίσου απάτητες περιοχές που στη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι μεγαλύτερες (σε έκταση) από το όρος Χατζή, το υπουργείο δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Χάρη στη μελέτη γνωρίζουμε όλες τις περιοχές άνω των 10 τ. χλμ. που είναι αδιατάρακτες, και θα τις μελετήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν όλες. Θα κριθεί από τη σημασία τους στην προστασία της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Το όρος Χατζή, με υψόμετρο 2.038μ, βρίσκεται στη νότια Πίνδο, στον Δήμο Πύλης, και ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο σύνορο πριν τα Άγραφα και τα όρη του Βάλτου. Στους πρόποδες του έχει κατασκευαστεί το φράγμα της Μεσοχώρας.

Οι έξι περιοχές που επελέγησαν έχουν οριοθετηθεί με υπουργική απόφαση για δύο χρόνια. Στόχος είναι εν τω μεταξύ να έχουν ολοκληρωθεί και θεσμοθετηθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) στις αντίστοιχες περιοχές και έτσι να υπάρξει διαδοχή στο καθεστώς προστασίας.

Στις περιοχές αυτές, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία νέα δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των αιολικών πάρκων, ενώ οι αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί ή εγκριθεί θα ακυρωθούν. Το ζήτημα όμως της χωροθέτησης δεκάδων αιολικών πάρκων σε κορυφογραμμές και (έστω μικρότερες) παρθένες περιοχές παραμένει και εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις σε όλη τη χώρα. Με άλλη μελέτη του ίδιου εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε αποδειχθεί ότι οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030.

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Καθημερινή» αν το υπουργείο θα εξέταζε το ενδεχόμενο να περιορίσει τις νέες άδειες σε Natura, ο κ. Σκρέκας απάντησε αρνητικά. «Οπου μπορούν να γίνουν ΑΠΕ και ικανοποιούν τους όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (σ.σ. η οποία δεν το απαγορεύει εξ ορισμού) θα γίνουν. Εφόσον οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες κρίνουν ότι το αποτύπωμά τους θα είναι μεγάλο, δεν θα δίνονται άδειες», ανέφερε.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λιαλιό Καθημερινή)