Περίπου 120 εκ. ευρώ περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο οι τρεις δίδυμες σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα. Το δημόσιο κατέβαλε συνολικά 1,21 δισ. ευρώ για την κατασκευή τους.

Αποδεικνύεται ότι το έργο κόστισε τελικά 10% περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιώργος Δέδες στο συνέδριο «Υποδομές και μεταφορές: προοπτικές ανάπτυξης» το οποίο συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα στοιχεία του κόστους των απαλλοτριώσεων από τα δικαστήρια. Οπως ανέφερε ο κ. Δέδες, οι απαλλοτριώσεις του τμήματος Ευαγγελισμού Ραψάνης (Πρωτοδικείο Λάρισας) κόστισαν 3,26 εκ. ευρώ, 623% περισσότερο απ’ ότι είχε προτείνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Το ελληνικό δημόσιο διέθεσε συνολικά για το έργο 112 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις, 20,5 εκ. ευρώ για πρόσθετες εργασίες ενίσχυσης των υφιστάμενων τμημάτων, 5 εκ. ευρώ για νέα στηθαία, 2 εκ. ευρώ για πρόσθετες αρχαιολογικές εργασίες και 0,9 εκ. ευρώ για συμπληρωματικές εργασίες μετακίνησης δικτύων κοινής ωφέλειας. Οι απαλλοτριώσεις κόστισαν 80 εκ. ευρώ, ενώ οι βασικές αρχαιολογικές εργασίες 3,8 εκ, ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος ντου έργου για το δημόσιο στο 1,29 εκ. ευρώ.

Thessaliaeconomy.gr (Λ.Ε.)