Οικονομικές δυσχέρειες στο κλάδο των καλλυντικών προκαλεί η "καμπάνα" της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύψους 18,8 εκατ. ευρώ. σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο. 

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές εναντίον πέντε εταιρειών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών. Πρόκειται για τις Εstee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits de Luxe Hellas Α.Ε., Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE.

Μάλιστα σε δεύτερη καταγγελία της η Notos Com στράφηκε και κατά των εταιρειών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούν υπό το διακριτικό σήμα «Hondos Center».

Η καταγγελία υποβλήθηκε όταν η Notos Com αποφάσισε να προχωρήσει σε εκπτώσεις 60% σε ορισμένα προϊόντα. Ωστόσο, οι παραπάνω πέντε εταιρείες αντέδρασαν στην προοπτική του 60%, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν δικαιούται η εταιρεία να προχωρήσει σε αυτού του ύψους την έκπτωση. 

Όμως όλες μαζί την ίδια ημέρα -την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων- απέσυραν από το Notos Galleries όλες τις αισθητικούς που απασχολούσαν εκεί. Μάλιστα, στην καταγγελία γίνεται λόγος για σύμπραξη των εταιρειών αυτών με μεγάλη εταιρεία λιανικής, η οποία -όπως λέγεται- διέθετε προϊόντα της Notos Com με χαμηλότερα ποσοστά εκπτώσεων σε σχέση με εκείνα που γίνονταν σε άλλες εταιρείες.

Οι εταιρείες φέρεται να υποστήριξαν προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού πως απέσυραν τις αισθητικούς επειδή οι πωλήσεις που πραγματοποιούν τα προϊόντα τους μέσα από το Notos Galleries ήταν χαμηλές και ως εκ τούτου είναι μάλλον ασύμφορο να απασχολούν εκεί προσωπικό.

Στα 900 εκατ. ευρώ ο τζίρος της αγοράς καλλυντικών

Πτωτική είναι η πορεία που ακολουθεί ο κλάδος των καλλυντικών στη χώρα μας. 

Πριν από την εποχή της κρίσης ο τζίρος άγγιζε τα 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το 2010 η συγκεκριμένη αγορά είναι πτωτική, εκτιμάται δε ότι οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά περίπου 25% την τελευταία τριετία.

Πλέον ο τζίρος διαμορφώνεται στα 900 εκατ. ευρώ. 

Οι κατηγορίες καλλυντικών που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος των συνολικών πωλήσεων είναι τα προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών που πλησιάζουν τα 700 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP και έπονται τα προϊόντα μακιγιάζ με 102,2 εκατ. ευρώ και τα αρώματα με περίπου 98 εκατ. ευρώ.