To μοντέλο του ΕΦΚΑ με την πρόσληψη διευθυντών και γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα επικροτείται από το 50% των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα τάσσονται υπέρ της επέκτασής του και σε άλλες προβληματικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Pulse, σύμφωνα με την οποία μόλις το 20% εκτιμά πως είναι λανθασμένη η πρόσληψη στελεχών από την αγορά σε θέσεις ευθύνης του ασφαλιστικού φορέα. Επίσης, επτά στους δέκα (69%) θεωρούν ότι είναι σωστή η έκδοση των fast track συντάξεων έναντι 12%, που τη θεωρούν λανθασμένη.

Πιλότο και για άλλους φορείς του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να αποτελέσει ο ΕΦΚΑ και η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι πολίτες, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Φορέα, φαίνεται πως αφενός αποδέχονται τις αλλαγές των τελευταίων 12 μηνών, αφού έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εξυπηρέτησής τους, αφετέρου θα έβλεπαν θετικά την επέκτασή τους και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Pulse, 7 στους 10 πολίτες αποδέχονται ως θετικό μέτρο τις συντάξεις fast track, ενώ οι 9 στους 10 πολίτες που βλέπουν θετικά την πρόσληψη ιδιωτών επιθυμούν να επεκταθεί ως μέτρο και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα με αντίστοιχα προβλήματα. Επιπλέον, οι πολίτες θεωρούν πως έχει βελτιωθεί η συνολική λειτουργία του ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες, με τις θετικές γνώμες να υπερισχύουν και στο κομμάτι της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, της εξυπηρέτησης από τα υποκαταστήματα και της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse, σε πανελλαδικό δείγμα 2.512 πολιτών, το διάστημα 19-27 Οκτωβρίου. Και δείχνει την αποδοχή των πολιτών στη δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών στον ΕΦΚΑ, μια απόφαση του υπουργείου Εργασίας που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Φορέα, αλλά και στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Αναλυτικά, αν και 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, όσοι τη γνωρίζουν εκτιμούν πως σε ποσοστό 51% πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σίγουρα στη σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, με εκείνους που δηλώνουν το αντίθετο να ανέρχεται σε 20%. Επίσης, αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι από εκείνους που βλέπουν θετικά την εν λόγω δυνατότητα, 9 στους 10 θέλουν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» το μέτρο να επεκταθεί και στους υπόλοιπους δημόσιους φορείς με αντίστοιχα του ΕΦΚΑ προβλήματα. Το ποσοστό όσων δηλώνουν το αντίθετο περιορίζεται σε μόλις 8%. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τη «Κ», κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και έγκριση της Πολιτικής Προσλήψεων, που θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη των πρώτων 24 θέσεων γενικών διευθυντών εντός του 2022. Στόχος της διοίκησης είναι οι πρώτοι νέοι γενικοί διευθυντές θα πιάσουν δουλειά στον ΕΦΚΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Στο ερώτημα αν «η καθιέρωση της fast track έκδοσης σύνταξης είναι προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση», οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 69% πως είναι «προς τη σωστή» ή τη «μάλλον σωστή», ενώ υπάρχει κι ένα 12% που εκτιμά πως βρίσκεται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα, ειδικά μεταξύ των ερωτηθέντων που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και αναμένουν τη σύνταξη τους, το ποσοστό αποδοχής της fast track σύνταξης αυξάνεται, φτάνοντας στο 76%.

Θετική είναι η εικόνα και στο κομμάτι της εξυπηρέτησης του πολίτη, καθώς φαίνεται πως έχει ανατραπεί η διαχρονικά αρνητική εικόνα, ώστε πλέον, στο ερώτημα αν «η εξυπηρέτηση από τον ΕΦΚΑ έχει βελτιωθεί κάπως, τους τελευταίους 12 μήνες», το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι», με το ποσοστό όσων δηλώνουν το αντίθετο να κυμαίνεται στο 32%.

Ρούλα Σαλούρου, Καθημερινή