Οι συνέπειες στην γαλακτοκομική παραγωγή των καταστροφών στη Θεσσαλία τον περασμένο χρόνο, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, θα φανούν εντός του 2024. Και τούτο διότι η τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση της γαλακτοπαραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος βρισκόταν στο τέλος της – χάθηκε μόνο το περίπου 10% της γαλακτοπαραγωγής της Θεσσαλίας.

Ως εκ τούτου, υπήρχαν αποθέματα φέτας και έτσι οι τυροκομικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να λειτουργήσουν. Οι συνέπειες θα φανούν στη φετινή γαλακτοπαραγωγή, δεδομένου ότι ένα τμήμα του ζωικού πληθυσμού της Θεσσαλίας χάθηκε στις πλημμύρες και πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν κατορθώσει να αναπληρώσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν. Και φυσικά δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις αποζημιώσεις τους. Έτσι λοιπόν η ζημιά που έχει συντελεστεί θα φανεί φέτος. Το κρίσιμο μέγεθος, όμως, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για τις τυροκομικές επιχειρήσεις είναι το επίπεδο των τιμών.

Η πτώση των τιμών του πρόβειου γάλακτος – μετά από τις τελευταίες κινητοποιήσεις - έχει ανακοπεί. Σήμερα κυμαίνονται από 1,50 ως και 1,55 ευρώ το κιλό. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ισορροπία θα διατηρηθεί και στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Λ.Ε. thessliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Δημήτρη Χαροντάκη, businessdaily.gr)