Μια διαφορετική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία της στη Λάρισα. Η συγκεκριμένη τράπεζα μοιράζει μόνο χαρά, ελπίδα και ανθρωπιά. Πρόκειται για την Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας.

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της βρίσκονται στη τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η Λάρισα θα φιλοξενήσει την Τράπεζα Τροφίμων σε χώρο επί της Φαρσάλων και ήδη έχει κλείσει συμφωνίες με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τροφίμων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και θα συμμετέχουν προσφέροντας για τους σκοπούς της Τράπεζας ένα ποσοστό της παραγωγής τους.

Ο σκοπός του Ιδρύματος της Τράπεζας Τροφίμων είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού άπορων ατόμων, η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, και η συνεργασία με φορείς που έχουν τους ιδίους στόχους και μοιράζονται το ίδιο όραμα. Είναι το πρώτο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης.

Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου και η ίδρυσή του εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιούνιο του 1995. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων που αριθμεί 247 περίπου Τράπεζες Τροφίμων σε 21 χώρες της Ευρώπης.

Για την εκπλήρωση του σκοπού της συγκεντρώνει δωρεάν τρόφιμα, αναψυκτικά και είδη καθαριότητας από εταιρείες και ιδιώτες τα οποία στη συνέχεια τα μοιράζει δωρεάν σε φορείς και ιδρύματα (οίκους ευγηρίας, ορφανοτροφεία, κλπ) και συσσίτια αστέγων – απόρων οι οποίοι τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Το πρώτο Δ.Σ. της τράπεζας τροφίμων Θεσσαλίας αποτελείται από τους Θανάση Παιδή, Φωτεινή Μπλιάτσιου, Εύη Μποτσαροπούλου, Χρήστο Ακριβούλη, Σάκη Κακαδιάρη, Κατερίνα Ιντζέ, Σαματιανή Τοπούζα.

Η λειτουργία της Τράπεζας στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό και στη στενή συνεργασία με τους Δήμους και τις Μητροπόλεις. Στην αρχή η Τράπεζα θα διαθέτει μόνο ξηρά τρόφιμα και όχι προϊόντα ψύξης.

Νατάσα Πολυγένη (Ελευθερία)